Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval čeká, že z loterií připluje až 400 milionů

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval čeká, že z loterií připluje až 400 milionů | foto: René Volfík, ČTK

Sportovci vyhlíží peníze z loterií, Sazka slibuje 200 milionů

  • 1
Místo daní mohou loterijní firmy posílat opět peníze pro sport. Podle novely loterijního zákona, kterou v červenci posvětil prezident Miloš Zeman, totiž firmy mohou čtvrtinu odvodu poslat na účet Českého olympijského výboru. Peníze jsou určeny na podporu mládeže. Loterijní jednička Sazka už nyní přislíbila, že příští rok odvede sportovcům asi 200 milionů.

Předseda Českého olympijského výboru (ČOV) Jiří Kejval počítá, že celkem by si měl sport polepšit až o 400 milionů ročně. "Jednáme i s dalšími velkými hráči, jako je Fortuna a Tipsport. Sazka je ale zatím první oficiálně sjednaný dárce," uvedl k tomu Kejval. Podle něj je klíčové, aby bylo jasně odděleno, co je odvod a co jsou marketingové výdaje. Řada firem totiž v minulosti odvody zneužívala, když si za ně často kupovala sponzorství a reklamu. "Musíme si udržet důvěru politiků, takže transparentní oddělení těchto dvou věcí je zásadní," uvědomuje si Kejval.

Český olympijský výbor pro tyto potřeby také spustil sekci na webových stránkách, kde bude každý očekávaný a přijatý dar zveřejněný, stejně tak jeho následné použití. "Principy rozdělování peněz zatím připravuje speciální komise. Jisté je, že peníze půjdou výhradně pro mládež, jsou určeny pro všechny, tedy pro olympijské i neolympijské sporty," uvedl místopředseda ČOV Libor Varhaník, který má na starost ekonomické otázky.

Provozovatelé loterií a kurzových sázek mají zákonem předepsané dílčí odvody ve výši 20 procent. Podle novely, která byla schválena v červnu, mohou čtvrtinu z těchto odvodů poskytnout jako peněžitý dar Českému olympijskému výboru. "Můžeme se znovu transparentně spojit se sportem. Odvody garantujeme jedině za podmínek, že bude dodržován jejich účel. Tedy, že půjdou jedině na mládež," uvedl k tomu Robert Chvátal, generální ředitel Sazky, kterou nyní vlastní skupina KKCG Karla Komárka.