Vladimír Tomšík, viceguvernér ČNB

Vladimír Tomšík, viceguvernér ČNB | foto: Michal Šula, MAFRA

Ekonomika se vrací do recese, varuje viceguvernér Tomšík

  • 291
Předběžná data o vývoji českého hospodářství ve 3. čtvrtletní ukazují, že se ekonomika může vrátit do recese. Na exportní konferenci to řekl viceguvernér ČNB Vladimír Tomšík. Podle předběžného odhadu ČSÚ ekonomika ve třetím čtvrtletí mezičtvrtletně klesla o 0,5 procenta.

V letošním druhém čtvrtletí přitom HDP stoupl a ekonomika se tím dostala z nejdelší recese vůbec.

Tomšík zopakoval, že jsou sice v ekonomice vidět známky oživování ekonomiky, ty jsou ovšem vytvářeny primárně v průmyslu a proexportním odvětví, a ne domácí poptávkou. To podle Tomšíka přináší obrovské riziko, že by následně koruna posílila. Proto mimo jiné ČNB přistoupila k devizovým intervencím.

Centrální banka zahájila intervence ve čtvrtek 7. listopadu s cílem oslabit korunu. Uvedla, že kurz chce držet poblíž hranice 27 korun za euro. Hlavní přínos intervencí vidí ČNB v udržení a tvorbě nových pracovních míst a zabránění ztrátám u hrubého domácího produktu, které by byly větší v případě deflace (více čtěte zde).

Krok kritizovala řada ekonomů, podnikatelů, prezident Miloš Zeman i jeho předchůdce Václav Klaus. Ti oba mimo jiné uvedli, že deflace české ekonomice nehrozí. Zásah ČNB naopak podpořil premiér v demisi Jiří Rusnok (více zde).

,