Diplomati se polekali irského vína

Zděšení zejména mezi Francouzi, Italy a Španěly vyvolala na prahu jarního summitu EU zpráva, že předsedající Irsko rozhodlo podávat k večeři domácí, tedy irské víno. "To by mohla být nejkratší večeře v dějinách evropských summitů," odtušil nejmenovaný francouzský diplomat.

Ukázalo se však, že nejde o produkt z jakýchsi hroznů oblévaných Golfským proudem, ani o dar ostrovních skleníků, ale o vynikající klasické bordeaux z vinic ve stejnojmenném kraji, které jsou od 18. století v majetku irské šlechty.

Šlechtici prchající před britským útiskem se často usazovali v jihozápadní Francii; jejich dědictvím je například značka koňaku Hennessy. Říkalo se jim "divoké husy", anglicky "wild geese". Odtud už je jen krůček k podobně znějícímu "wine geese", což sice dává málo smyslu, ale znamená to právě "irské" bordeaux.

Irové na svém prvním summitu během půlročního předsednictví zaskočili také novým zasedacím pořádkem. Kolem stolu usednou jen šéfové států a vlád, nikoli ministři zahraničí; ti jim budou koukat na záda z druhé řady. Šéfům diplomacií se to nelíbí, zvláště pocházejí-li z koaličních stran jako v českém případě.

Český premiér Vladimír Špidla takové podružnosti neřeší. Ráno si šel zaběhat do lesoparku Cambre; když končil, potkal slovenského kolegu Mikuláše Dzurindu, který přišel dělat totéž. Nebylo to však jediné ranní setkání českého politika. Na hladině jezírka zmerčil prapodivnou husu. "Viděl jsem druh divoké husy, kterou neznám. Musím se podívat do atlasu," řekl. Není vyloučeno, že to byla husa irská....