John Walton - John Walton (vlevo) zahynul 27. června 2005 při leteckém neštěstí. Na fotografii s Robem Waltonem a matkou Helen. | foto: ČTK

Dědic Wal-Martu se zabil v letadle

  • 5
Miliardář John Walton, jehož majetek se odhaduje na osmnáct miliard dolarů, se zabil ve svém ultralehkém letadle. Dědic maloobchodního řetězce Wal-Mart byl zkušený letec a věnoval se experimentálním konstrukcím letadel. Příčina pádu jeho letadla se zatím vyšetřuje.

Stroj, ve kterém Walton zemřel, si také vyrobil sám. Mluvčí Národního parku Grand Teton, kde se tragédie odehrála, k tomu řekla, že letadlo bylo tak malé, že připomínalo spíš větší model.

Organizace Federal Aviation Administration (FAA) a National Transportation Safety Board (NTSB), které se zabývají letectvím a bezpečností v dopravě, nebudou Waltonův pád zkoumat. Šlo totiž o neregistrované soukromé letadlo.

Miliardář byl členem představenstva Wal-Martu od roku 1992, měl na starost strategické plánování a finance společnosti. Do té doby různě podnikal. V 70. letech pracoval v zemědělství, v osmdesátých a devadesátých se věnoval lodnímu konstruktérství.

Během vietnamské války sloužil John Walton u Zelených baretů jako lékař. Armáda ho za jeho práci ocenila stříbrnou hvězdou.

John Walton byl jedním z dědiců obřího řetězce Wal-Mart. Jeho část dědictví si rozdělí manželka, syn, matka a dva bratři. Řetězec založil jeho otec Sam.

"Sam Walton naplánoval svoji pozůstalost šikovně. Neznám detaily, ale očekávám, že Johnova smrt nezpůsobí v rozdělení dědictví žádné závažné změny," řekl analytik Deutsche Bank Bill Drehe.

,