Zálohovat budeme nejdříve za dva roky. Nápoje tím nezdraží, sliboval Hladík

  • 51
Zálohovat by se měly všechny plasty a všechny plechovky od jednoho decilitru až do tří litrů, a to od poloviny roku 2025. V pořadu 360° na CNN Prima News to řekl ministr životního prostředí (MŽP) Petr Hladík. Nápoje tím podle něj nezdraží, systém bude podobný jako u vratných lahví od piva.

„Nejdřívější termín spuštění je polovina roku 2025. Teď jsme zveřejnili parametry, do konce roku chceme mít napsanou novelu zákona, poté ji chceme projednat v parlamentu, a potom potřebujeme zhruba rok, aby se na změnu nachystal celý systém i obchodníci,“ uvedl Hladík k připravovanému funkčnímu zálohovému systému PET lahví a plechovek.

Tím v současnosti disponuje třináct evropských zemí včetně Slovenska. V České republice připravuje návrh zákona o zálohách MŽP od února letošního roku. Cílem resortu je využití tohoto odpadu jako cenného surovinového zdroje.

Zavedení systému zálohování vyjde na více než pět miliard, vyplývá z analýzy

V tomto smyslu by se podle Hladíka měly zálohovat všechny plasty a všechny plechovky od jednoho decilitru do tří litrů, a to tak, že nezdraží samotný nápoj. Princip tak bude podobný jako u zálohovaných lahví od piva. „Koupím si minerálku za dvacet korun, a spolu s tím zaplatím i zálohu o čtyřech až pěti korunách. A stejně jako u pivní lahve to potom při vracení dostanu zpátky,“ vysvětlit ministr životního prostředí.

Dle jeho slov ještě resort diskutuje o zálohové částce. „Chceme odlišit sklo, které je nejvíce ekologické, protože to vymýváme a opakovaně používáme. U plastu a PET lahví je to jinak. Tam vyrobíme novou petku nebo plechovku,“ doplnil Hladík.

Kaufland a Lidl spustí zpětný odběr petek i plechovek. Místo zálohy dají slevu

V Česku prozatím recyklace PET lahví funguje na úrovni vybraných prodejen řetězců Kaufland a Lidl. Pilotní projekt vychází z mezinárodní strategie REset Plastic obchodní skupiny Schwarz, jíž jsou Kaufland i Lidl součástí. Oba řetězce dlouhodobě usilují o snížení množství plastu ve všech svých divizích a o opětovnou využitelnost obalových materiálů.

Z analýzy, kterou si nechal zpracovat Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR (SOCR ČR) však vyplývá, že zavedení zálohového systému bude stát bezmála 5,2 miliardy korun. Dalších téměř 1,3 miliardy korun bude zapotřebí k zajištění provozu.