Chmelovým džemem líčí Chodovar na budoucí pivaře

  • 2
Děti si už brzy budou moci dopřávat se svými otci chmelovou pochoutku. Jen místo tradičního ležáku jim rodiče budou muset koupit pivní džem. S ním chce západočeský pivovar Chodovar oslovit budoucí generace pivařů.

Světlo světa zatím spatřila první várka, se sériovou výrobou se počítá od října.

Složení pivního džemu je tajemstvím pivovaru, ale jednou ze surovin je dvanáctistupňový ležák. Žlutá želatina tak obsahuje zbytkový alkohol, ovšem v množství, které by dětem nemělo vadit.

"Když si děti napatlají k snídani na chleba s tenkou vrstvou másla hodně džemu a snědí denně čtyři krajíce, tak tu závislost na pivu Chodovar vybudujeme," řekl s nadsázkou sládek a spolumajitel rodinného pivovaru na západě Čech Jiří Plevka.

Podle něj ale chce podnik džem nabízet zejména k příjemným snídaním v menu svého hotelu. Pokud se však světově ojedinělý produkt chytí, bude ho firma dodávat také do obchodů a restaurací.

"Nejdřív se ale musí legislativci dohodnout, zda bude moci být na vinětě slovo marmeláda, džem nebo něco jiného," dodal Plevka. "Chceme ale rozhodně, aby to byl pivní džem, nikoli jam," doplnil.

Spilka v Chodovaru, rodinném pivovaru v Chodové Plané na Tachovsku. Zde vzniká i dvanáctistupňový ležák, jedna ze součástí nového pivního džemu.