Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Diskuze

ČEZ zvažuje, že bude pálit obilí

Nejen uhlí by se mohlo spalovat v elektrárnách společnosti ČEZ. Energetická firma totiž zvažuje, že by tu společně s uhlím pálila i obilí. "Nabídku jsme dostali od zemědělců a uvažujeme o ní," řekl mluvčí společnosti ČEZ Ladislav Kříž.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

VlK

6. 4. 2005 10:34
Horší kvalita obilí
Jestli jsem dobře četl má se pálit především podřadnější obilí. Nesouhlasím se subvencemi, a myslím, že i zemědělci by uvítali ukončení subvencí v celé EU, ale skladovat ho, aby zhnilo nebo vyvézt bez výdělku je nesmysl. Doufám, že nejsme už v době kaciřství, apod. nesmyslů. A pálit obilí je dobrý jistý způsob využití zemědělské půdy, zároveň snižuje závislost na neobnovitelných zdrojí energie. Vyčerpávání půdy, zdroj emisí? Nesmysl, vždyť je to uzavřený cyklus dotovaný energii ze slunce. Aspoň by byl další důvod proč zemědělskou půdu nezastavět dálnicemi a megamarkety.
0 0
možnosti

VitaminS

6. 4. 2005 12:18
Re: Horší kvalita obilí
Ad vyčerpání: To je sice hezký, co píšeš, ale obilí neroste jen ze slunce, ale potřebuje také např. hnojiva (dusík, fosfor, ....... - to ze slunce jaksi nepřichází a v půdě není velká zásoba), dále je třeba nafta na veškeré polní práce, herbicidy na ochranu porostu atd......
0 0
možnosti

Pozorovatel

6. 4. 2005 9:23
Při ceně 1100/t by bylo určitě výhodnější
obilí zkvasit na alkohol a ten přidat do benzínu. A to hlavně teď, kdy je cena ropy dost šílená a podle některých studií by to mohlo trvat delší dobu a dál se zvyšovat. Takhle bychom aspoň nechali vydělat výrobcům obilí u nás místo Arabášům, Rusákům, Venezuelským a Kolumbijským mafiánům a podobným za "nekřesťansky" :o)) drahou ropu (a ještě by se šetřilo životní prostředí!!! a zlepšil by se zahraniční obchod). Tyhle plány na líh z obilí jsou, ale pořád ne a ne to rozběhnout (prostě by se musela stabilizovat určité množství vyrobeného obilí kvůli stabilizaci ceny a zemědělci by nesměli moc spekulovat na ceny, když maj takové dotace!!). Jo a ještě k ceně ropy - před 2-3 lety OPEC ještě mluvil o spravedlivé ceně ropy na kterou bude řídit těžbu mezi 22-30USD/barel!!! A jak se chovají dnes??? Jen chrochtaj a spokojeně drží cenu nad 50!!! A ty kecy k ceně dopravy do Afriky - tam se to obilí většinou dováží ještě z větší dálky (USA).Je fakt, že ho tam místní vláda rozkrade. Toť vše.
0 0
možnosti

jaryk

6. 4. 2005 16:00
Re: Při ceně 1100/t by bylo určitě výhodnější
Jenže na to vypěstování toho obílí se spotřebuje víc nafty než se vyrobí lihu. Takže je to asi lepší než to spálit, ale zas to nic neřeší.
0 0
možnosti

Libor

6. 4. 2005 8:26
A co na to humanitarni organizace ?
A co na to humanitarni organizace ? To se nenajde žádná humanitární organizace, která by se ujala zorganizování distribuce k lidem, co to potřebují ? To radši budeme pálit obilí a říkat, jak je málo výhřevné ?
0 0
možnosti

west

6. 4. 2005 7:03
sport
u nás je zemědělství takový dotovaný sport: zasít,vypěstovat,sklidit a spálit....a další rok znova!Hlavně,aby byly dotace!
0 0
možnosti

anders22

6. 4. 2005 9:39
Re: sport
jojo, hlavnim nepritelem zemedelcu je jaro, leto, podzim, zima, neuroda a naduroda...
0 0
možnosti

Realista

5. 4. 2005 18:12
Je to pěkná hovadina....
Což ho takhle za tuto cenu vrhnout na trh, s podmínkou, že každý si přihodí 10% nad náklady,pekaři, obchod, bude levnější chleba přechodně a lidé to sní za cenu nižší?Vždyť je to proti přírodě mrhat obilím! Zemědělci spekulovali, dobře, může se stát, ak ať prodají obilí pouze za náklad, pekárny ať pečou pouze za náklad +10% zisku, obchod ať prodá za cena pekařů pouze za cenu jejich + 10% za obchod k zákazníkovi.Vždyť by šel vymyslet podobný vládní program a pečivo by bylo při nadúrodě a spekulacích levnější, než obvykle. Tak jako je to s ropou a benzínem.Pálit obilí je neskutečníá hovadina. Stačil by vládní program, který by hlídal marže při nadvýrobě, ale aby byly ziskové a chleba by mohl být za 10-13Kč.Při nové úrodě by cena opět stoupla. Všichni by byli spokojeni. Zemědělci, kteří sice nevydělali, ale když už spekulovali na nižší cenu, tak by neprodělali, pekaři, kterým by se zaplatila práce , energie a ještě by vydělali 10%, obchod a jeho výdělak a spokojený klient tedy nakupující.
0 0
možnosti

abc

6. 4. 2005 13:32
Re: Je to pěkná hovadina....
Pečivo je zbožím, jehož spotřeba není příliš ovlivnitelná cenou.
To je ten problém. Když bude pečivo stát polovinu, tak se ho v žádném případě nenakoupí 2x tolik. Odhaduji, že pokud by se pečivou prodávalo za polovic, jeho spotřeba dlouhodobě vzroste stěží o 10%. A to ještě na úkor tzv. "substitutů", jimž jsou v tomto případě brambory, rýže, apd. (resp. to, co byste kupovali namísto pečiva).
Vyvézt ho ve formě humanitární pomoci (za symbolickou cenu) není zase tak jednoduché. Zaprvé se tím zcela cenově zdeformuje trh v dané zemi (což se může vymstít v budoucnu), zadruhé to přijde dráž, než když se to spálí. Zařídit jednorázově něco takového není levné a doprava taky něco stojí.
0 0
možnosti

Petr

5. 4. 2005 15:53
Energeticky výhodnější je cukr
Osobně doporučuji spalování práškového cukru. Je mnohem výhřevnější než obilí a svým slžením bezmála odpovídá uhlovodíkovým palivům. Také spaliny jsou velmi bezproblémové. Sám jsem vyzkoušel spalování cukru v upravném kolti a byl jsem spokojen. Při denšních cenách cukru todporučuji našim energetikům toto palivo a myslím, že s dovozem velkýchj objemů nebudou velké problémy. 
0 0
možnosti

hafbubu

5. 4. 2005 15:16
hlad
Půlka světa umírá hlady a my budeme pálit obilí.To už vaše humanita došla tak daleko?
0 0
možnosti

hbf

6. 4. 2005 8:49
Re: hlad
Tak ať si sem někoho pošlou a odvezou si to.
Cena dopravy by byla mnohem vyšší, než cena obilí na našem trhu, natož pak na jejich trhu.
Přerozdělování není příliš efektivní způsob pomoci ...
0 0
možnosti

robinson63

5. 4. 2005 14:35
plýtvání
Doma mám špatný pocit, když mi třeba zplesniví kus chleba a nelze ho zkonzumovat, protože plýtvání jako princip za přestupek mám. Vždyt hojnost darem Země je a když jí budeme pohrdat, zítra se můžem ocitnout v nouzi. Ale naše skvělá společnost likviduje miliony tun a nechá mnohé na tomto světě hladovět. Ale hloupý Robinson tomu asi nerozumí..
0 0
možnosti

kozlík

5. 4. 2005 14:15
jestli vás netahají za fusekli
už jsem slyšel spoustu věcí, ale že by někdo využíval obilí jako palivo se mi zdá trochu přitažený za vlasy. Ke všemu 1100 Kč,- za tunu. to už se těm zemědělcům víc vyplatí naházet to do stoky. Jestli spíš nejde o pálení slámy, která se jako alternativní palivo normálně používá.
0 0
možnosti

Rasputin

5. 4. 2005 14:14
Obilí
Cena dopravy obilí na větší vzdálenosti mnohonásobně překračuje jeho cenu, ať se Ti největší křiklouni zamyslí, jestli si vůbec nejdřív představili, co je to "obilí". Mluvíme o poměrně velkých objemech. Stačí se zamyslet třeba nad cenou dopravy jedné tuny obilí např. do Somálska. Nemluvě o nákladech na uskladnění, ostrahu, distribuci atd..... Bojím se, že není nikdo, kdo by si to mohl dovolit financovat při těchto objemech. Bylo by jednodušší dát místo obilí peníze určené na jeho přepravu, protože je to mnohem více, než jeho hodnota. A symbolické dodání jednoho náklaďáku nechme exhbicionistům. Pálení obilí může někomu připadat jako neodpustitelný hřích, ale zemědělci dostanou zaplaceno (byť už čerpali na obilí dotace a něco vykoupil státní rezervní fond), elektrárna vyrobí elektřinu a obilí alespoň neskončí v moři.....Zeptejme se zemědělců proč vznikají takové přebytky.....Je třeba také hledat příčinu a ne pouze kritizovat jediné rozumné řešení následků.... 
0 0
možnosti

Kropáč

6. 4. 2005 9:40
Re: Obilí
S tou cenou dopravy kamkoli to není tak hrozné, nejdražší je kamionová doprava do přístavu (Hamburg, Rotterdam, Split..).  Cena dopravy lodí (při dostatečně velkém nákladu) kamkoli na světě je v Kč/t zhruba stejná, jako kamionem do Hamburgu. Tam se to ovšem dá odvézt taky lodí, což by bylo zřejmě o dost levnější.
0 0
možnosti
  • Nejčtenější

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

25. dubna 2024  11:25

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu....

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Číst iDNES.cz se vyplatí. Megahra o statisíce korun pro věrné čtenáře vrcholí

15. března 2024  15:02,  aktualizováno  24.4 9:32

Na portálu iDNES.cz vrcholí Megahra o peníze. Do pondělí 29. dubna může každý čtenář s registrací...

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nová vábnička pro miliardáře: ponorná superjachta jako pevnost plná luxusu

23. dubna 2024  20:16

Rakouská firma vyvíjí hračku pro super bohaté zájemce o cestování, bezpečnost a luxus. Je to 165...

Tuzemská ekonomika se probouzí. Proti konci roku stoupla o půl procenta

30. dubna 2024  9:08

Aktualizujeme Podle předběžného odhadu Českého statistického úřadu vzrostl hrubý domácí produkt v prvním...

Jaderný tendr jde do finále, KHNP podalo nabídku o den dříve než EDF

30. dubna 2024  6:13,  aktualizováno 

Termín na podání závazných nabídek na výstavbu nových jaderných bloků v Česku vypršel. O zakázku...

Práci z domova podporujeme, nikoho nenutíme sedět v kanceláři, říká personální ředitel PMI

30. dubna 2024

Jako úplně první v Česku získala společnost Philip Morris ČR certifikaci Equal-Salary, která je...

Více vlaků jelo na čas, ale ne všude. Pokuty padaly za chybějící vagony

30. dubna 2024

Premium Tradičně nejnespolehlivější linka v Česku mezi Prahou a Ostravou se vloni opět mírně propadla a...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!