Mapa, Počerady, Ledvice

Mapa, Počerady, Ledvice

ČEZ postaví dvě nové elektrárny

  • 1
V Ledvicích a Počeradech v severních Čechách vyrostou dvě zcela nové uhelné elektrárny. Tiskový mluvčí Ladislav Kříž potvrdil dřívější informace s tím, že další dvě uhelné elektrárny v Tušimících a Prunéřově společnost kompletně obnoví.

Pro stavbu nových elektráren si energetická firma vybrala místa, kde už její elektrárny stojí. To jí umožní stavět rychleji a také levněji. - více zde

Většina českých uhelných elektráren je dvacet až třicet let starých. Přestože před deseti lety přošly modernizací a jejich životnost se tak prodloužila, ve většině z nich skonči provoz do pěti let.

Podle ČEZ závisí obnova konkrétní elektrárny především na dostatku uhlí pro celou dobu její životnosti. To v případě zcela nové elektrárny znamená zajistit dodávky uhlí na dalších čtyřicet let, v případě modernizace na dalšího čtvrt století od jejího spuštění.

"Vzhledem k omezeným zdrojům uhlí však nemohou být obnoveny uhelné zdroje v současném rozsahu. Nyní mají naše uhelné elektrárny kapacitu přes 6 000 MW, připravované projekty jsou o velikosti asi 3 000 MW. Během zhruba dvaceti let tak postupně poklesne objem elektřiny vyráběné v uhelných elektrárnách na polovinu," dodal Borovec.

Společnosti ČEZ se díky prodloužení smlouvy se Severočeskými doly podařilo zajistit většinu dodávek pro připravované  projekty.

"I když se platnost smlouvy na dodávky uhlí prodloužila o více než 20 let, nezvýšil se celkový objem dodávaného paliva. ČEZ si ovšem rozložením původní smlouvy do delšího časového období zajistil palivo pro své tři budoucí uhelné elektrárny po celou dobu jejich životnosti," uvedl Kříž v tiskové zprávě.

Dodávky uhlí jsou do značné míry závislé na ekologických limitech těžby. Uhlí z dosud otevřených dolů totiž vydrží asi do roku 2035. - více zde

Celkové investice do nových zdrojů firma podle ČTK odhaduje na 90 až 100 miliard korun.