ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Shutterstock

Covid pasy ulehčí cestování. Češi ho považují za užitečný, vyplývá z průzkumu

  • 91
Covid pas, nazývaný také digitální zelený certifikát, má zjednodušit a především zajistit bezpečný pohyb obyvatel a cestovatelů mezi hranicemi států Evropské unie. Tento oficiální certifikát akceptují všechny členské státy, včetně České republiky. Podle červnového výzkumu, který provedla společnost Kiwi.com ve spolupráci s agenturou Stem/Mark, většina Čechů věří, že covid pasy pomohou ulehčit cestování a díky očkování cítí během cestování bezpečněji.

Digitální COVID certifikát EU má sloužit jako doklad o tom, že jeho držitel byl očkovaný, již prodělal onemocnění covid-19 nebo byl negativně testovaný na toto onemocnění. 

Občané každého státu mají možnost se prokázat buď papírovou nebo digitální formou certifikátu, se kterou mohou pracovat prostřednictvím svého mobilního telefonu. V rámci této formy certifikátu je dostupný QR kód a základní osobní údaje o držiteli pasu (jméno, datum narození, název členského státu EU) na základě kterých se ověřuje jeho pravost a platnost.

Jak vyplývá z průzkumu, který provedla ve spolupráci se Stem/Mark společnost Kiwi.com, až 63 procent Čechů věří, že covid pasy pomohou ulehčit cestování a 66 procent se díky očkování cítí během cestování bezpečněji. 

Průzkumu se zúčastnilo 1 012 respondentů, mužů i žen ve věku od 18 do 59 let. 

EU začala používat covid pasy. Úřady jich vydaly přes 200 milionů

„Náš nedávný výzkum také ukázal, že menší část dotazovaných se obává o svá soukromá data, která jsou součástí covid pasů. Nicméně tyto osobní údaje nejsou v rámci kontrol uchovávány ani předávány mezi členskými státy,“ říká Eliška Řezníček Dočkalová ze společnosti Kiwi.com.

„Rostoucí zájem o rezervace cest na období letních měsíců evidujeme ještě před zavedením oficiálních certifikátů,“ dodává Eliška Řezníček Dočkalová. 

Co se týče zájmu o cestování mezi evropskými státy, očekává společnost mezi červnem a zářím oproti minulému létu stoprocentní nárůst. „Vyhledávání je navíc na předpandemické úrovni. Na rezervace v rámci Evropy v období mezi červnem a zářím proběhlo jen v červnu téměř půl miliardy vyhledávání,“ dodává Řezníček Dočkalová.

Cestovatelská omezení Češi respektují

Podle průzkumu Češi respektují i další cestovní opatření. Kromě covid pasu a očkování většina lidí respektuje také cestovatelský semafor a omezení s tím související, třetina Čechů dokonce považuje semafor za klíčový při plánových svých cest. 

Cestovatelským semaforem se neřídí 38 procent dotazovaných a rozhoduje se na základě vlastního uvážení. Necelá třetina Čechů cestovatelský semafor zohledňuje s tím, že je ochotna podstoupit přísnější cestovní požadavky, aby se dostala do své cílové destinace. 

Kromě těchto opatření Češi také více uvažují o dodatečných cestovních službách. „Dodatečné pojištění 75 procent, z nich téměř 25 procent má zájem o pojištění v důsledku aktuální situace,“ uvedla Eliška Řezníček Dočkalová.