Průmysl v Česku se vrací do jednociferných čísel

Průmysl v Česku se vrací do jednociferných čísel | foto: Martin Adamec, MF DNES

Český průmysl se ustálil, rostl o 3,6 procenta

  • 11
Dosud vysoký růst českého průmyslu se začíná ustalovat v nižších úrovních. Výroba v automobilkách totiž v dubnu 2006 zpomalila růst výstupu na 16,1 procenta. S přibržděním aut se svezl i celý průmysl. Ten totiž oproti březnu klesl o 2,2 procenta.

Meziročně vzrostla průmyslová produkce o 3,6 procenta. Údaje zveřejnil Český statistický úřad.

I přes zpomalení výstupu našlo v českých továrnách práci téměř dvacet tisíc lidí, což je nárůst o 1,7 procenta. Průměrně si zaměstnanci v průmyslu měsíčně vydělají 18 523 korun. Oproti loňsku si tak polepšili o 5,1 procenta.

Produktivita práce rostla jen o 1,6 procenta.

"Špatný výsledek průmyslové výroby v dubnu sice tlumí nižší počet pracovních dní, ale i tak je dnes zveřejněné číslo signálem korigujícím přílišný optimismus a je předzvěstí toho, že v druhém čtvrtletí tempo růstu ekonomiky nezopakuje historické maximum z prvního kvartálu," říká ekonom Pavel Mertlík z Raiffeisen banky.

Optimistický není ani David Navrátil z České spořitelny.

"Průmysl nebude jediným negativním číslem tento týden. Přidají se k němu tržby za maloobchod a běžný účet. Proto očekávám, že koruna bude postupně sklouzávat k slabším úrovním, směrem k 28,50" předpokládá analytik.

S pesimismem se ke kolegům přidává i Vladimír Pikora z Next Finance. "Dnešní čísla tak potvrzují naše obavy, že česká ekonomika zažila v prvním čtvrtletí roku 2006 svůj vrchol a že v následujících kvartálech již tak rychle neporoste," míní Pikora.