Český mobil vsadil na nízké ceny

- Razantním snížením cen sleduje podle zástupců výběrové komise Český mobil především získání co největšího počtu zákazníků. "Jejich nabídka zcela zřetelně směřuje právě na ty nejméně rozhodné, kteří si zatím mobilní telefon nepořídili kvůli ceně," uvedl jeden z členů výběrové komise, který nechtěl být v této souvislosti jmenován.

Silnými soupeři budou ovšem vítězi tendru stávající operátoři - EuroTel a RadioMobil, kteří za tři roky získali společně přibližně asi 1,5 milionu zákazníků. "Věříme, že podobný nárůst bude pokračovat, protože ani my nebudeme nečinně přihlížet a nabídneme další zajímavé služby nejen pro naše současné, ale i budoucí zákazníky," tvrdí mluvčí RadioMobilu Tereza Kakosová.

Podle informací z výběrové komise jsou první dvě společnosti - Český mobil a Orange - srovnatelné téměř ve všech kritériích. Obě firmy počítají s velmi rychlou výstavbou sítě, s kvalitním pokrytím a se širokým spektrem nabízených služeb. Český mobil ovšem účinněji zaútočil na ceny a nabídl přibližně o patnáct procent nižší tarify než všichni ostatní účastníci tendru.

Takové razantní zlevnění ovšem zpochybňují ostatní uchazeči výběrového řízení. "Je možné, že nejnižší známý tarif tři sta korun na rok bude určen jen pro někoho a nebudou si ho moci pořídit všichni. Nikdo zatím také neřekl, kolik bude stát volání mimo volné minuty.

I tady se dá nastavit tak vysoká cena, že se tento tarifní program stane krajně nezajímavým a nikdo si ho nevybere," míní jeden ze zástupců účastníků tendru, který nechtěl zveřejnit své jméno. "Dobře si ovšem uvědomuji, že to jsou věci, které výběrová komise nemůže objektivně doložit," dodal.

Zástupci tří z osmi ostatních uchazečů o licenci navíc upozorňují na nevelké zkušenosti kanadské telekomunikační firmy. Podle nich nemá společnost nikde na světě zkušenosti s provozem frekvence 1800 MHz, o kterou v tuzemsku soutěží, a není ani nikde třetím operátorem. Telekomunikační odborníci přitom považují vstup na trh pro třetího nebo čtvrtého provozovatele za nejsložitější.

Členové výběrového výboru ovšem pochybnosti vylučují a potvrzuje to i její šéf. "Komise všechny údaje v nabídkách všech společností několikrát pečlivě prověřila," tvrdí Stádník. "Navíc veškeré body z nabídky vítězné firmy budou promítnuty do licence. Bude to další pojistka proto, aby z nich nemohla společnost utéct," dodal Stádník.

Podle něho budou v udělené licenci stanoveny nejen sankce za případné nedodržování slíbených kritérií, ale v krajním případě, například při dlouhodobém neplnění, má právo Český telekomunikační úřad licenci odebrat.