Jedle pochází převážně ze severu, vánoční smrčky bývají naopak české.

Jedle pochází převážně ze severu, vánoční smrčky bývají naopak české. | foto: Profimedia.cz

České Vánoce? Ano, ale s dánským stromkem

  • 57
Až si budete letos kupovat vánoční stromek, vězte, že jde možná o kus dovezený z Dánska nebo jiné severské země. Někteří čeští prodejci dávají stromkům z ciziny přednost. Podle nich jsou totiž kvalitnější a často i levnější.

Mezi největší evropské producenty vánočních stromků patří Dánsko. Například hobbymarket Baumax prodává už několik let výhradně jedle z této země.

"Dánové se na pěstování vánočních stromků specializují a jsou schopni jich dodat obrovské množství. Cena, za kterou je prodávají, je nižší než ta, za kterou bychom je kupovali od českých firem," uvedl mluvčí Baumaxu ČR Ivo Řehák.

V Česku se ročně prodá milion stromků
Jedle si nechává dovážet také Tesco, které prodává vánoční stromky před většinou svých hypermarketů. Podle mluvčí Jany Matouškové proto, že se těmto stromům v Česku příliš nedaří.

"Prodáváme jedli kavkazskou, která potřebuje speciální oceánské klima, hodně vlhkosti a stabilní počasí. Zde u nás v Česku mrznou a nedaří se vypěstovat tak pěkné vzrostlé jedle jako jinde," vysvětlila mluvčí Teska Jana Matoušková.

Tesco dováží jedle především z Dánska, dále pak z Norska a Švédska. Ostatní druhy stromů pocházejí od tuzemských pěstitelů.

V České republice se každoročně prodá více než milion vánočních stromků. Na Prahu z toho podle odhadů odborníků připadne zhruba 150 tisíc živých stromků.

Evropu zaplavují stromy z Polska
Některé stromky letos podražily. Podle Matouškové jde právě o jedle z dovozu. Pokud si ale lidé vyberou třeba smrk, zaplatí naopak méně než loni. Borovice jsou k dostání za zcela totožné ceny jako v loňském roce.

Poptávka po stromcích roste v Evropě již několik let. Největším dodavatelem bylo doposud právě Dánsko. Tamním firmám se ale s rostoucími náklady na pracovní sílu produkce přestává vyplácet. Řada z nich proto svůj zájem přesouvá více na východ, napsala ČTK.

Do domácností v Evropě proto letos začínají ve velkém mířit stromky z Polska. Největší polská soukromá plantáž je v Roszczycach na severu země. Jejím vlastníkem je dánská skupina T.H.Thomsen.

Odkud je váš vánoční stromek?

celkem hlasů: 5849

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 středa 2. ledna 2008. Anketa je uzavřena.

Netuším a je mi to jedno
Netuším a je mi to jedno 1973
Z Česka
Z Česka 1729

Z lesa
Z lesa 1313

Z ciziny
Z ciziny 834

,