České pivo táhne na Brusel

  • 49
"Musí to být pivo vařené tak, jak se má a jak je v Česku zvykem. Nebudou to moci být žádné čuňárny," vysvětluje šéf Svazu pivovarů Jan Veselý, proč chce označení České pivo chránit podle evropských pravidel.

Pokud Brusel posvětí návrhy českého Úřadu pro ochranu průmyslového vlastnictví, bude České pivo na seznamu chráněných názvů vedle šampaňského, parmské šunky nebo maďarské čabajky.

Evropská unie pomocí takzvaného označení místa původu chrání výrobky EU na světovém trhu. Úřad do Bruselu poslal žádost o ochranu nejen souhrnně českého piva, ale i dalších - například chodského, starobrněnského, znojemského, Černé Hory nebo Březnického ležáku.

Zhruba v květnu by mělo být jasné, které potravinářské výrobky z navrhovaného seznamu bude možné chránit označením původu.

Plzeňské pivo na seznamu nebude
Do Bruselu se však nedostalo Plzeňské pivo. Prazdroj ho nepřihlásil, protože ve světě převládá toto označení spíše pro způsob výroby. Schválení takového označení Bruselem proto není reálné.

PIVO, DESTILÁTY,
VÍNO, KOKTEJLY
na napoje.idnes.cz

České pivo nemělo do Bruselu jednoduchou cestu. Na tuzemském patentovém úřadě se sešla žádost od dvou navrhovatelů - Svazu pivovarů a hanáckého pivovaru, jehož zástupcům došla trpělivost při dlouhých diskusích na svazu, co vlastně má České pivo chránit. EU však stejný návrh od dvou různých navrhovatelů nepřipouští. Svaz a pivovar se nakonec dohodly a předložily jednotné označení.

České pivo není známka exkluzivní. "Kdokoliv bude dodržovat stanovená pravidla, bude ji moci užívat. Není stanovena ani grafická podoba. Je tedy na každém, jak s ní naloží," vysvětluje Veselý.

Označení České pivo by slovy představitelů českého pivovarnictví mělo být pro všechny místní pivovary časem také dobrým marketingovým nástrojem.

"Každému, kdo uvidí na etiketě tento nápis, dáváme jistotu, že v pivu je všechno, co tam má být, a nebude ošizen," říká Veselý.

CO MÁ ZNÁT CELÁ EVROPA
České pivo
Nošovické kysané zelí
Vodňanská kachna
Jichočeská Niva
Český kmín
Karlovarské oplatky
Olomoucké tvarůžky
Třeboňský a Pohořelický kapr
Český med
Hořické trubičky