České lázně čeká příliv cizinců i Čechů

České lázně čeká letos příliv návštěvníků z tuzemska i ciziny. Podle odhadu analytické firmy Mag Consulting sice už letos počet návštěvníků lázní neporoste tak rychle jako loni, přesto přibude pacientů i zdravých lidí, kteří do lázní jezdí za rekreací či různými wellness programy.

Na relativně rychlém růstu v loňském roce, kdy do českých lázní přijelo asi procent na 371 000 lidí, se podepsala odložená kupní síla především cizinců po období, kdy celý svět omezoval cestování kvůli válce v Iráku a nemoci SARS.

Letos očekává analytik Jaromír Beránek zvýšení počtu lázeňských hostů asi o tři až čtyři procenta, mohlo by jich tedy být do 390 000.

Většinu návštěvníků českých lázních stále tvoří domácí hosté. Letos se jich čeká až 250 000. Cizinců lázeňská zařízení očekávají asi 135 000.

Z cizinců nejčastěji jezdí Němci a Rusové a preferují Karlovy Vary, které jsou pro Čechy poměrně drahé. Ti tak dávají přednost menším lázním jako jsou Lázně Bohdaneč, Toušeň, Bechyně, Velichovky či Karlova Studánka.

Dovolená v lázních přijde českého turistu výrazně dráž než běžný domácí pobyt. Zatímco v průměru stojí týdenní dovolená v Česku pro dvě osoby osm až deset tisíc korun, za rekondiční pobyt v lázních s procedurami a zajištěným programem lidé zaplatí zhruba dvojnásobek.