vlak, České dráhy, nádraží

vlak, České dráhy, nádraží | foto: Michal Klíma, MF DNES

České dráhy bojují s aerolinkami nízkými cenami

  • 28
Kdo pečlivě sleduje a porovnává nabídku levných leteckých společností a Českých drah, může ušetřit tisíce korun. Některé letenky po Evropě se dají sehnat už za devatenáct eur i s poplatky - například společnost GermanWings je nabízí během pravidelné akce Crazy Night.

Za cenu mezi 19 a 29 eury vypustí na trh jednou za měsíc omezený počet letenek po celé Evropě.

Takto výhodné nabídky jsou ale pouze nárazové. Zákazníci si letenky rozeberou během několika hodin a na koho se nedostane, letí buď za obvyklou cenu, nebo si musí počkat na další slevu.

Alternativu k nejistému výsledku při honu na levné letenky nabízejí i České dráhy, a to poměrně širokou škálou slev, které mohou vyjít ve srovnání s letenkami výhodněji. Jedná se především o případy, kdy cestující využije skupinových nebo víkendových slev. Navíc počet takových jízdenek může být i v tomto případě omezen.

Cesta z Prahy do Curychu se tak může v závislosti na přepravci velmi lišit. Cestující může mít štěstí a dostat se k letence ve speciální akci, která ho bude stát i s poplatky devatenáct eur.

Pokud se rozhodne jet vlakem, může ho jízdenka vyjít i na 1200 korun. Právě tolik totiž stojí jízdenka se slevou SparNight. Ta je určena pro omezený počet míst. Obvyklá cena je přitom dvakrát vyšší - vyjde na 2 800 korun.

Jestliže chce použít výhradně letadlo a žádná slevová akce zrovna neprobíhá, letenka ho bude stát například u Smartwings 2190 korun plus poplatky.

Kolik stojí cesta vlakem a letadlem:
Praha - Curych ČD sleva Spar Night 1 200 Kč, Smartwings 2190 Kč
Praha - Kolín nad Rýnem ČD sleva Spar Night od 870 Kč, Germanwings 2230 Kč
Praha - Split (zpáteční) ČD (s JadranExpresem) 2 200 Kč, Croatia Airlines 4900 Kč
Praha - Vídeň (zpáteční) ČD sleva CityStar 1100 Kč, Austria Airlines 2990 Kč
Praha - Varšava (zpáteční) ČD sleva Most 1470 Kč, Alitalia 3990 Kč
Praha - Berlín (zpáteční) ČD sleva CityStar 2174 korun, Alitalia 3890 Kč
Zdroj: České dráhy, webové stránky leteckých společností