Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Česká pošta

Pošta od srpna zdraží. Pohled bude za 13, složenka za 26 korun

  • 140
Česká pošta chystá další zdražování svých služeb. Podraží nejen odeslání dopisů či pohledů, ale i vyřízení složenky. Zvýšení cen mají podle pošty lidem částečně kompenzovat zákaznické karty, které státní podnik zavede od druhé poloviny července.

"U listovních zásilek jsme neupravovali ceny pět let, přitom výrazně stouply ceny energií. U pohonných hmot je to dokonce téměř 50 procent," řekl České televizi, která na zdražení upozornila, mluvčí pošty Ivo Mravinac.

Odeslání běžného dopisu nebo pohledu tak podraží o tři koruny na 13 Kč, za složenku do 1 000 korun potom lidé zaplatí 26 korun, tedy o čtyři koruny více než doposud.

Zdražení by mohly částečně mírnit zákaznické karty. Jejich držitelé budou mít slevy na poštovní služby, nemusí také vyplňovat podací lístek. Zdarma dostanou i potvrzení o doručení zásilky. S kartou bude dopis dražší o korunu, pokud jich zákazník pošle najednou deset a víc, cena zůstane stejná. Platné zůstanou i známky s označením A, které mají dnes hodnotu desetikoruny.

V segmentu doručování poštovních zásilek patří České poště 97 procent trhu. Počet zásilek však dlouhodobě klesá, uvedla ČT.

Pošta provozuje kolem 3 300 poboček. Vedle toho má například na starosti provoz datových schránek, provozuje kontaktní místa pro styk občanů se státní správou CzechPOINT a také zajišťuje informační a komunikační služby pro ministerstvo vnitra.

,