Diskuze

Z čeho jsou české mince? Kromě oceli třeba z niklu, mosazi a mědi, říká výrobce

Česká mincovna v Jablonci nad Nisou razí všechny mince české měny. Jsou převážně z oceli, ale přidávají se do nich i další kovy. Velkou část produkce mincovny však tvoří pamětní investiční medaile, o které je stále větší zájem. V Rozstřelu to řekl její marketingový manažer Jaroslav Černý. Podle něj jejich historicky nejtěžší mince vážila neuvěřitelných 130 kilogramů.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PS

P95e44t59r 34S78t10á58r12e37k

9. 11. 2023 18:49

Mně to přijde jako celkem hezký koníček a když se v tom pak někdo opravdu orientuje, tak ty investice v tom můžou být zajímavé. Pro mě je to zatím hobby, takže mám doma mince z různých materiálů a spíš hledím na to, jaký to má motiv a v jakém počtu jich bylo vydáno. Objednávám převážně z nár.pokladnice, kde mě to baví, ale nebráním se i jiným obchodům, jde spíš o to, jak mě artikl zaujme.

0 0
možnosti
VB

Současné měny jsou podloženy jen a pouze důvěrou ve stát a centrální banku. Je to dostatečné?

Stát si může vyrobit kolik chce peněz, třeba v době umělého znehodnocování peněz ČNB vyrobila 2.000.000.000.000 Kč (2 biliony).

Od 2021 se vypařilo 30% hodnoty našich peněz na účtech a v hotovosti, tj. z 5 bil. Kč 1,5 bil. Je třeba hospodářství natlačit do deflace, aby se naše peníze vrátili na hodnotu 2021.

1 0
možnosti
PS

Měli by vydat přesné složení kovů u každé mince v gramech. Aby pak ve Sběrných surovinách naše spoluobčany, co něco takového "najdou", neošidili.

0 0
možnosti
IS

Prakticky jsou materiálem bezcenné, čistá ocel. Jen na povrchu tenký povlak z niklu, zinku a mědi, podle hodnoty. Dříve byly mince celé ze slitin.

1 0
možnosti