Češi vidí ekonomiku černě, na Slováky nemají

  • 42

Víc než polovina Čechů se hodnotí stav českého hospodářství jako špatný, asi třetina lidí sice nemyslí že je dobrý, ale špatný také ne. Vyplývá to ze zářijového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Kritikou ale nešetřili ani obyvatelé ostatních středoevropských zemí. Nespokojení jsou Maďaři (hospodářství hodnotili jako "špatné" čtyři lidé z deseti) a především Slováci.

Nespokojených je sedm Slováků z deseti
Devět procent Čechů, kteří si myslí, že ekonomice se vede dobře, není sice nijak oslnivý výsledek, proti dvěma procentům Slováků se ale Češi zdají jako národ optimistů. Že se slovenskému hospodářství vede špatně si myslí sedm Slováků z deseti.

Podobně jsou na tom lidé i s očekáváním toho, jak se jim povede v dalším roce. - více zde

Českým domácnostem se vede dobře
Zatímco celou českou ekonomiku lidé vidí spíš hůře, než odpovídá realitě, životní podmínky svých domácností tak špatně nehodnotí. Polovina si myslí že nejsou ani dobré ani špatné, téměř třicet procent ale uvádí, že jejich domácnosti se vede dobře.

Maďaři nebo Slováci jsou v tomto ohledu skeptičtější. To podle zprávy CVVM ale odpovídá životní úrovni v jednotlivých zemích, která je v Česku průměrně vyšší.

Tomu odpovídá i chování Čechů. Bez ohledu na to, jak hodnotí stav českého hospodářství, faktem zůstává, že reálně utrácejí víc než před rokem. - více zde

"Údaje o maloobchodních tržbách jsou totiž samy o sobě určitým průzkumem veřejného mínění, které ale není možné ošálit aktuálním psychickým naladěním," uvedla už dříve analytička Next Finance Markéta Šichtařová.

Lidé, kteří věří vládě, věří ekonomice
Stejně jako i v dalších průzkumech se opět potvrdilo, že mladí lidé, voliči ODS nebo sociálních demokratů a ti, kteří mají ve vládu důvěru, vidí svou situaci růžověji než důchodci nebo komunisté. Ti jsou naopak kritičtí jak k současnému stavu, tak v odhadech toho, co je čeká.

,