Čechům rostou kvůli inflaci reálné mzdy pomaleji, lidé budou zřejmě při nákupech obezřetnější. Ilustrační foto

Čechům rostou kvůli inflaci reálné mzdy pomaleji, lidé budou zřejmě při nákupech obezřetnější. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Češi utráceli i po reformě, budou ale zřejmě opatrnější

  • 10
Statistici přinesli první data o tom, jak Češi utráceli po reformě. Proti loňskému roku sice přišlo lehké zpomalení, ekonomové se nicméně domnívají, že reforma Čechy k výraznějšímu šetření nepřiměla.
"Se zpomalením se počítalo, to by přišlo i bez reformy. Zkrátka spotřeba domácností rostla tak rychle, že už jen těžko mohla dále akcelerovat," říká ekonom Vladimír Pikora ze společnosti Next Finance.

Zatímco v prosinci si tržby meziročně polepšily o 5,4 procenta, v lednu přidaly 4,1 procenta.

Podle analytika Jana Vejmělka je vliv rostoucí inflace v prodejích vidět, není ale nijak markantní. Za střízlivější nákupy mohly podle analytika společnosti Patria Davida Marka do určité míry i reformy.

"Částečně tomu pomohlo zavedení poplatků ve zdravotnictví, které vedlo k předzásobení léky v posledních měsících loňského roku a následnému poklesu tržeb v lednu," upřesnil Marek.

Nečeká ale, že by poplatky měly mít nějaké výraznější dopady. Stejně jako zvýšení sazby DPH na potravinách z pěti na devět procent.

"Vzhledem k tomu, že nákupy potravin a spotřebu léků nelze výrazněji omezit, jíst se zkrátka musí a nemocní se bez léčiv neobejdou, nelze očekávat výraznější dopady na reálnou spotřebu tohoto zboží," uvedl.

V nákupních centrech navíc podle něj lidé dál nakupovali s chutí a tržby za zboží dlouhodobé spotřeby, jako je například elektronika, nábytek, či elektrospotřebiče, rostly dokonce rychleji než na konci loňského roku.

Zřejmě díky povánočním slevám se zvyšovaly i tržby za oblečení a obuv.

Ceny rostly, ještě se to projeví 
Přesto se dá čekat, že letošní tržby porostou obchodníkům pomaleji než loni, a to zejména kvůli rychlejšímu růstu cen. Díky daňové reformě sice klesly daně, reálně si ale kvůli inflaci domácnosti příliš nepolepší, domnívá se Marek.

"Pokud se průměrná mzda letos zvýší o osm procent, potom při průměrné inflaci 6,5 procenta zbude na reálné zvýšení mezd pouze 1,4 procenta. Pomaleji rostly reálné mzdy naposledy před deseti lety," dodal analytik.