Češi si oblíbili DVD

Stále víc lidí v Česku si místo klasických analogových kazet pořizuje DVD disky. Jen za loňský rok se jich prodalo přes milion. O rok dříve to byla asi polovina. Obliba DVD ale nestoupá jen v České republice. Ve Spojených státech a Kanadě loni se loni prodalo přes miliardu nosičů.

Poměrně nové médium, které je na trhu teprve od roku 1997, se tak stává nejprogresivnějším v odvětví zábavního průmyslu.

Na českém trhu je v současné době k dispozici přes 2000 titulů s českým dabingem nebo titulky. Jen loni jich firmy na trh uvedly 619. Nejprodávanější z nich byl Pán prstenů: Dvě věže. - více zde

Přesto na trhu zatím vítězí tradiční VHS formát. Rozhodlo se pro něj šedesát procent lidí oproti čtyřiceti procentům, kteří upřednostnilo DVD disky.

Je ale nepochybné, VHS formát je na ústupu. Ještě v roce 2002 si VHS kazety zakoupilo přes sedmdesát lidí ze sta. Už v červenci 2003 se ale víc lidí rozhodlo pro DVD.

Lidé si ale nekupují jen disky. Téměř o 150 procent oproti předchozímu roku stoupl loni prodej DVD přehrávačů, rekordérů i systémů domácího kina.

K tomu nepochybně přispěla i nižší cena těchto přístrojů. Ta meziročně poklesla až o třicet procent. Lidé přitom kupují jak nejlevnější a ne příliš kvalitní přístroje, tak přehrávače renomovaných výrobců. V Čechách byl loni nejúspěšnější Sony.