Češi se ještě zahazovat mobily nenaučili

  • 10
Kam s ním? Občas musí lidé řešit, co se starým mobilem. Zatímco ve světě je zvykem přístroje vracet a ekologicky likvidovat, Češi mobil operátorům přinesou vrátit jen výjimečně. "Je to několik desítek telefonů, žádná masová záležitost," říká Diana Dobálová z Eurotelu.

Ten, stejně jako T-Mobile a Oskar, musí podle zákona odevzdaný starý přístroj ekologicky zlikvidovat.

Operátoři loni prodali 1,5 milionu nových telefonů. Další desítky tisíc ostatní prodejci.
Při zpracování použitých přístrojů se hledí především na baterie.

"Každou část zvlášť - baterii a tělo mobilního telefonu předáváme firmám, které mají oprávnění k nakládání s odpovídajícím druhem odpadu," říká Dobálová. Baterie likviduje například EuroBattery, těla telefonů si berou společnosti zabývající se recyklací druhotných surovin.

Ty z nich získávají vzácné kovy, které mohou dále využít. Eurotel bere ekologii natolik vážně, že si pořídil certifikát pro systém řízení ochrany životního prostředí. Češi však nevracejí mobily proto, že by je zahazovali a chovali se tak macešsky k přírodě.

"Pravděpodobně hlavním důvodem je to, že při pořízení nového mobilu ten starý putuje někam do rodiny. Třeba prarodičům spolu s předplacenou kartou, aby byli na příjmu," říká Jiří Hájek z T-Mobile.

"Navíc řada z nich prostě skončí ve skříni nebo jako památka na první mobil v životě," míní Hájek. Ani Oskar není zavalen starými mobily, i když podobně jako jeho starší konkurenti nabízí likvidaci přístroje zdarma.

"Můj kolega například používá jeden z nejstarších, ještě kufříkových modelů k louskání ořechů," říká Roman Frkous z Oskara.