Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Martin Stolař, MAFRA

Češi dali loni za jídlo průměrně přes 22 tisíc korun

  • 148
Každý Čech dal loni za potraviny průměrně 22 212 korun. Ve srovnání s rokem 2008 je to na osobu o 359 korun méně. Je to kvůli snížení cen i kvůli skutečnosti, že Češi kupovali například méně masa. Vyplývá to ze zprávy ministerstva zemědělství za rok 2009.

Spotřebitelské ceny potravin a nealkoholických nápojů klesly, v roce 2009 byly nižší o 3,9 procenta než o rok dříve. Alkoholické nápoje a tabák však naopak vlivem zvýšení spotřební daně o 6,5 procenta podražily.

To se projevilo pětiprocentním růstem výdajů za ně na 3240 korun na osobu za rok.

Oproti roku 2008 se snížila celková spotřeba masa a masných výrobků. Nejčastěji se lidé vzdávali hovězího, které podražilo nejvíce - o 7 procent na 9,4 kilogramů. Méně se však jedlo i kuřecího a vepřového masa, a to i přesto, že jejich ceny mírně poklesly.

Máslo místo margarínu, méně pečiva

Naopak se mírně zvýšila spotřeba mléka, sýrů a mléčných výrobků, méně lidé kupovali a jedli jen tvaroh.

Lidé také loni dávali přednost máslu před margarínem. Zatímco másla snědl loni průměrný Čech pět kilogramů, konzumace margarínů, oleje a sádla se mírně snížila.

Ovoce, vejce, brambory a pečivo byly vloni levnější, na spotřebu těchto produktů to mělo různý vliv. Pečivo a ovoce mírného pásma se jedlo méně, lidé si více pochutnávali na zelenině, naopak brambory a vejce se kupují pořád stejně.

"Je patrné, že spotřebitelská cena konkrétního sortimentu má na spotřebu menší vliv než cena výrobků substitučních a především na spotřebu působí vývoj koupěschopné poptávky," píše se ve zprávě.

Největší část svých příjmů - o 17 procent více než průměrná domácnost - dají za jídlo domácnosti důchodců. Ti mají ze všech sledovaných skupin nejvyšší hmotnou spotřebu potravin, nejméně však vydávají za veřejné stravování.

Nejméně pak za jídlo vydávají rodiny nezaměstnaných lidí. Nejen že z úsporných důvodů tyto rodiny jedí méně, kupují také nejlevnější potraviny.