„Nedávno jsme dokončili analýzu, o kolik jsme kvůli této kauze přišli, a celkem nám to vyšlo na 350 milionů korun,“ uvedl generální ředitel Čepra Pavel Švarc.

„Nedávno jsme dokončili analýzu, o kolik jsme kvůli této kauze přišli, a celkem nám to vyšlo na 350 milionů korun,“ uvedl generální ředitel Čepra Pavel Švarc. | foto: ČTK

Čepro: Krejčíř nás přišel na 350 milionů

  • 4
Státní firma Čepro, která v zemi přepravuje a skladuje pohonné hmoty, je téměř venku z nájezdů firem kolem uprchlého podnikatele Radovana Krejčíře. Ty po firmě chtěly zhruba šest miliard korun, což by Čepro položilo.

"Nedávno jsme dokončili analýzu, o kolik jsme kvůli této kauze přišli, a celkem nám to vyšlo na 350 milionů korun," uvedl generální ředitel Čepra Pavel Švarc. Čepro věří, že útoky jsou zažehnány díky poslednímu rozhodnutí Ústavního soudu.

Ten v minulých týdnech přerušil spor mezi Čeprem a firmou M-Port spojenou se zločiny kolem Krejčíře. M-Port měl v ruce platný exekuční příkaz, na jehož základě mu mělo Čepro zaplatit 350 milionů korun.


Státní firma však byla k platbě odsouzena podle Švarce podvodem, protože její bývalá zaměstnankyně měla zatajit předvolání k soudu, a Čepro tak o jednání vůbec nevědělo.

Čepro nemusí platit
Ústavní soud nyní řekl, že dokud nebude rozsudek, zda ztracení obsílek byl, nebo nebyl podvod, M-Port nemůže nic vymáhat. "Pokud se prokáže, že to byla trestná činnost, co nám zabránilo jít k soudu, pak věříme, že Ústavní soud definitivně rozhodne o zrušení předchozích rozsudků," uvedl Švarc.

To však podle něj bude trvat tři roky, možná pět let. Kauza bývalé zaměstnankyně je totiž součástí celé rozsáhlé kauzy Krejčíř. Do té doby nicméně nemůže nikdo po Čepru nic vymáhat.

Čepro také na základě stejného rozhodnutí z dřívějška nemusí proplácet tři miliardy korun firmě Venturon, jež měla také exekuční příkaz. Další tři miliardy chtěla po Čepru firma Tukový průmysl, nedávno však soud rozhodl, že na to nemá nárok.

Čepro loni vydělalo 103 milionů korun při tržbách 32,6 miliardy, letos podle Švarce plánuje dotáhnout zisk minimálně na dvě stě milionů. Přidaná hodnota společnosti by se měla podle něj zvýšit letos na 1,23 miliardy proti půl miliardy v roce 2004.

V září začne Čepro, které provozuje síť čerpacích stanic Eurooil, prodávat naftu s příměsí biosložky, což ji prodraží zhruba o 30 haléřů na litr. Firma však kvůli tomu nečeká potíže.