Bývalý ministr Grégr radí premiéru Špidlovi

  • 38
Býval nejstarším členem Zemanova týmu. Udivoval svými masivními projekty, kterými chtěl rozhýbat českou ekonomiku. Teď se stal poradcem premiéra. Miroslav Grégr si i nadále uchoval vliv na ekonomické dění v zemi. Stal se jedním z mužů, kteří radí premiéru Vladimíru Špidlovi.

"Příležitostně se s Miroslavem Grégrem radím o věcech souvisejících s průmyslem. Třeba o dopadu tvrdé koruny na podniky. Dá se tedy říci, že je mým poradcem," potvrdil Špidla.

Na rozdíl od většiny premiérových poradců není Grégr zaměstnán na Úřadu vlády, takže za svou práci pro Špidlu není placen. Grégr už krátce po volbách říkal, že si chce nejen užívat důchodu, ale věnovat se i konzultantství.

Špidlovi radí s průmyslem Grégr
Když se minulý týden sešli na oslavě desátých narozenin vládní agentury CzechInvest všichni bývalí ministři průmyslu a obchodu, poslední a nejstarší z nich, Miroslav Grégr, neměl mezi svými předchůdci konkurenci.

Vlivní průmyslníci stáli frontu, aby mohli prohodit pár slov s Grégrem. Zájem o něj byl srovnatelný snad jen se snahou promluvit si se současným ministrem Jiřím Rusnokem.

A nebylo to zřejmě jen díky tomu, že proslul jako jeden z nejpracovitějších a nejvíce zarputilých členů Zemanova kabinetu. Grégr tehdy získal mezi mnohými průmyslníky skutečný respekt a po volbách vládní struktury neopustil.

Stal se poradcem současného premiéra Vladimíra Špidly, a je tedy člověkem, přes kterého mohou stesky a případná doporučení podnikatelských kruhů vládě dolehnout přímo k uším předsedy vlády Špidly.

"Příležitostně se s Miroslavem Grégrem radím o věcech souvisejících s průmyslem. Vážím si ho jako člověka velmi talentovaného a zkušeného. Když říkám, že spolu diskutujeme příležitostně, znamená to, že to není příliš často," vysvětlil na dotaz MF DNES Vladimír Špidla.

Nejde však o Grégrovo stálé zaměstnání. "Není v zaměstnaneckém poměru k Úřadu vlády, za spolupráci se mnou žádnou finanční a jinou odměnu nedostává," doplnil premiér.