Burčák? Někde spíš vinný střik

  • 3
Poněkud mdlou chutí se vyznačoval letošní burčák u některých prodejců. Nemůže za to však špatná úroda hroznů, ale nekalé ředění vodou. U sedmi z deseti testovaných vzorků zjistila totiž Česká zemědělská a potravinářská od 15 až do 80 procent přidané vody. Ve všech případech zahájila inspekce správní řízení a chystá se využít horní hranici sankcí, které mohou dosáhnout až tří milionů korun.

"Výsledky jsou alarmující. V příštích letech ale budou kontroly ještě přísnější," zdůraznila mluvčí inspekce Daniela Kolejková.

Vzorky burčáku odeslali inspektoři k analýze do laboratoří ve Francii a Rakousku. Naředění tekutiny vodou prokazuje speciální izotopová metoda, používaná v zemích Evropské unie. Jedna analýza přijde asi na deset až patnáct tisíc korun.

Největší podíl vody zjistila laboratoř na stánku Jiřího Chabičovského v Brně, který prodával burčák od Miroslava Jagoše z Mutěnic. Šest desetin vody vypili konzumenti v burčáku od Jitky Koldové z olomoucké provozovny Tramín, která prodávala nápoj od Pavla Mazucha z Mutěnic.

Ve dvou vzorcích z pražské prodejny na Jagellonské ulici Richard Pádivý-HARI pak bylo vody minimálně 30 procent. Zdejší burčák pocházel od Pavla Mikulici z Vrbice.

Zákon definuje burčák jako částečně prokvašený hroznový mošt, který lze prodávat od 15. srpna do 30. listopadu. Nápoj má přitom obsahovat nejméně jedno objemové procento alkoholu.

Další způsob falšování burčáku je výroba nápoje z matolin, což jsou zbytky po lisování čerstvých vinných hroznů nebo náhrada šťávou z jiného ovoce.

,