Budějovické pivovary válčí o značky

České Budějovice - Kdysi spojenci, nyní nepřátelé na život a na smrt. Dva českobudějovické pivovary Budějovický Budvar a Budějovický měšťanský pivovar, který se dříve jmenoval Samson, pokračují ve válce o odbyt na světových trzích. V několika zemích vedou obě úspěšné firmy spory o obchodní značky.

Budějovický měšťanský pivovar oznámil, že uspěl v soudním sporu s Budějovickým Budvarem v Řecku. Dlouholeté soupeření se týká ochranné známky Budweiser Bürgerbräu, v překladu budějovický měšťanský var, kterou používají oba pivovary.

Po rozhodnutí Obchodního soudu ve Vídni a soudu první instance v Athénách nabídl ředitel Budějovického měšťanského pivovaru Miroslav Leština Budějovickému Budvaru smír: „Výsledkem sporů je vždy, že dva se perou a třetí se směje. Normální by bylo, tak jako před II. světovou válkou, aby práva Budweiser užívaly oba české pivovary, protože tak tomu bylo odnepaměti,“ řekl Leština.

Měšťanský pivovar jako nejstarší budějovický pivovar užívá podle Leštiny označení Budweiser oprávněně. Připomněl, že soudy ve Vídni a Athénách zdůraznily, že toto označení použil tento pivovar jako první na světě nikoliv jako právní předchůdce Budějovického Budvaru, ale právní předchůdce Budějovického měšťanského pivovaru.
Proti takové informaci se ohradila právní zástupkyně Budějovického Budvaru Helena Lejtnarová.

„Soudní rozhodnutí v Athénách není pravomocné, řízení pokračuje u odvolacího soudu,“ připomněla. Zároveň zdůraznila, že na řeckém trhu nejde o žalobu na označení Budweiser Bürgerbräu jako označení původu, ale jako užívání ochranné známky. „Proti nepřesnostem v prohlášení Budějovického měšťanského pivovaru se ohrazujeme, mohou poškozovat naše obchodní zájmy,“ připomněla. Ředitel Budějovického Budvaru Jiří Boček dokonce označil užívání obchodní značky konkurencí za parazitování na dobré pověsti pivovaru.

Budějovický Budvar má zaregistrováno na 380 ochranných známek ve více 100 zemích světa a čelí čtyřiceti žalobám a čtyřiceti správním řízením od americké společnosti Anheuser-Busch. Minulý týden vydal na jeho žádost obchodní soud v Záhřebu předběžné opatření proti Budějovickému měšťanskému pivovaru a zakázal jeho distributorovi dovážet a prodávat toto pivo na chorvatský trh.