Británie může přijít o miliardy, EU jí ruší slevu

  • 6
Výhoda Velké Británie, kterou vyjednala Margaret Thatcherová v roce 1984, zřejmě vezme brzy za své. Evropská komise totiž při jednání o rozpočtu na roky 2007 až 2013 navrhla, že od roku 2008 začne postupně odbourávat tzv. "britskou slevu" začne. Po čtyřech letech by ji pak měla zcela zrušit.

Výhoda přináší Velké Británii zhruba 4,6 miliardy eur ročně. Podle komise je ale na tom Británie už ekonomicky velmi dobře, a není proto důvod, proč by měla být nadále individuálně zvýhodňována.

Určité úlevy by ale měly existovat i nadále. Nebudou se ale týkat jen Velké Británie jako dosud, ale všech bohatých států, které do unijního rozpočtu odvádějí více než 0,35 procent svého HDP.

Nový systém, do kterého budou přispívat všechny země, včetně těch nejchudších,  by měl jednotlivým zemím vrátit až dvě třetiny jejich platby nad 0,35 procent HDP, maximálně ale 7,5 miliardy eur. To by pro Británii mohlo znamenat až  poloviční snížení.

Postoj Británie je jasný - o tom, že by měla o svou výhodu přijít, nechce ani slyšet.

"O těchto návrzích není možné jednat," řekl mluvčí britské vlády."Je směšné a zjevně nefér navrhovat, aby Británie zdvojnásobila své příspěvky, když se příjmy  francouzské státní kasy díky zemědělským subvencím  každoročně zvyšují o devět miliard," dodal.

Návrh, který představila komisařka pro rozpočet Michaele Schreyerová, je součástí rozpočtu na léta 2007 až 2013. Česká republika by v tomto období měla být čistým příjemcem peněz z unie. 

,