Prodej vánočních kaprů (23. prosince 2019) | foto: ČTK

Stop prodeji živých kaprů i pyrotechnice. Obchodníci přebírají zodpovědnost

  • 873
Společnosti si čím dál častěji uvědomují, že jejich podnikání má vliv na společnost i životní prostředí a přebírají odpovědnost. Před Vánoci se tak někteří obchodníci rozhodli připojit k ochraně zvířat a ukončili prodej zábavní pyrotechniky či živých kaprů před vlastními prodejnami.

Poptávka po zábavní pyrotechnice je v Česku vysoká a nejvíce roste s příchodem Vánoc a Nového roku. Na tuzemském trhu dosahují každý rok tržby z prodeje pyrotechniky až miliardy korun. Ovšem při odpalování pyrotechniky trpí zejména zvířata. Dochází u nich ke zmatenosti, dezorientovanosti a stresu z výbuchů.

Netýká se to jen domácích mazlíčků a hospodářských zvířat, ale také těch volně žijících. Někteří maloobchodníci se proto rozhodli vyřadit ze své vánoční nabídky zábavní pyrotechniku.

Letos poprvé obchodní řetězec Billa nebude prodávat zábavní pyrotechniku a chce tím motivovat i další řetězce. „Zvířatům působí pyrotechnika značnou fyzickou i psychickou újmu. Měli bychom se pozastavit nad tím, zda nám tato několikaminutová audiovizuální podívaná, kterou si s ohňostroji dopřáváme, za tyto negativní, až fatální dopady na naše zvířectvo stojí,“ upozorňuje šéf tuzemské Billy Liam Casey.

Návrat do minulosti. Jaké dárky se nakupovaly o Vánocích 1983?

Billa ovšem není jediným maloobchodem, který se k takovému kroku rozhodl. Před dvěma roky se ke stejnému aktu zavázal Bauhaus a ukončil prodej dělobuchů, ohňostrojů, prskavek a další zábavní pyrotechniky.

„Ohňostroje jsou tradiční formou, jak přivítat nový rok, ale jejich použití doprovází až příliš dlouhý seznam negativních důsledků. Proto jsme se rozhodli již před dvěma lety jejich prodej v odborných centrech Bauhaus ukončit a nadále je nebudeme nabízet. Věříme, že se oslavy mohou uskutečnit i šetrnějším způsobem vůči zdraví, přírodě a životnímu prostředí,“ říká Petr Kočí, jednatel společnosti Bauhaus a dodává, že mezi stěžejní hodnoty společnosti se řadí právě udržitelnost, ochrana životního prostředí a šetrnost.

„Rádi bychom byli inspirací a potěší nás, když lidé zváží negativní důsledky odpalování ohňostrojů a oslaví příchod dalšího roku ohleduplněji nejen vůči domácím mazlíčkům, ale také okolní přírodě a naší planetě,“ doplňuje Kočí.

Živé kapry nechceme

Společnost Lidl sice ze svých pultů pyrotechniku nestahuje, ovšem k ochraně zvířat se připojila jiným způsobem. Letos poprvé přistoupila ke zrušení prodeje živých kaprů před svými prodejnami a nejde jen o jednorázovou akci, ale o dlouhodobé rozhodnutí. Zákazníci si tak chlazeného kapra mohou koupit v rámci předvánoční nabídky.

„Oproti klasickému stánkovému prodeji je celý proces zpracování kaprů pod dohledem veterinární správy, u které je náš dodavatel zaregistrován. Probíhá podle nejpřísnějších norem s vysokými nároky na kontrolu kvality a zpracování, aby byl maximálně bezpečný pro spotřebitele a co nejhumánnější vůči rybám. Veškeré činnosti zajišťuje výhradně odborný personál s mnohaletou praxí,“ doplňuje mluvčí společnosti Lidl Tomáš Myler.

31. prosince 2021