Berlusconiho dcera se vyšvihla mezi mocné ženy

  • 1
Na seznamu deseti nejvlivnějších "neamerických" manažerek, který zveřejnil časopis Fortune, zaujme především jméno na předposledním místě. Na něm totiž figuruje osmatřicetiletá dcera italského premiéra Berlusconiho Marina. Pracuje jako viceprezidentka milánského mediálního holdingu Fininvest.

Seznamu vlivných manažerek, které nepocházejí z USA, dominuje Anne Lauvergeonová, šéfka francouzské energetické společnosti Areva. Další přední příčky patří například ředitelce šanghajských hutí nebo šéfce mediální skupiny Pearson (kam patří například Financial Times).

Nejbohatší Italka
Marina Berlusconiová převzala mediální koncern Fininvest v roce 1993, kdy se její otec vydal na politickou dráhu. Ve vedení firmy jí pomáhá jí i její o dva roky mladší bratr Piersilvio.

Patří k nejbohatším Italkám - holding, jehož je viceprezidentkou, má podle agentury APA roční obrat 4,1 miliardy eur.

Firoina je "až" druhá
V celosvětovém měřítku se na první pozici posunula Meg Whitmanová, prezidentka a generální ředitelka internetové aukční síně eBay. "Vytvořila největší světové on-line tržiště, nejhodnotnější internetovou značku a nejrychleji rostoucí společnost v historii," tvrdí reportérky magazínu Fortune Anne Harringtonová a Petra Bartosiová.

Šéfka Hewlett-Packard Carly Fiorina stále vede jedenáctou největší americkou korporaci s ročním obratem 73 miliard dolarů. Whitmanová ji ale růstem svého vlivu zastínila. Hewlett-Packard navíc nedostál předpovědím svých příjmů a stále se potýká s konkurenčními firmami Dell a IBM, uvedl Fortune.

Třetí místo v americkém žebříčku obsadila ředitelka kosmetické společnosti Avon Andera Jungová.

Fortune hodnotí ženy podle čtyř hlavních kritérií: velikost a význam firmy na globálním trhu, vliv manažerky uvnitř vlastní firmy, kariérní postup a v některých případech i kulturní nebo společenský vliv.

Carly Fiorina při své návštěvě v Praze 23. července 2004

Marina Berlusconiová

Šéfka internetové aukční síně eBay Meg Whitmanová