Bez biosložky v palivech nesplníme emisní pravidla, říká šéf petrolejářů

  • 80
Plán vlády na konec přidávání biosložky do nafty a benzínu může podle šéfa Unie nezávislých petrolejářů Ivana Indráčka narazit na evropská pravidla. Podle nich musí dodavatelé paliv dbát i na snižování emisí, což bez biosložky nebude možné.

„Dodavatelé paliv, kromě toho, že mají povinnost plnit pohonné hmoty biopalivy, tak musejí také snižovat emise. I pokud se jim odbourá pouze povinnost přimíchávat biopaliva, zůstanou pořád ty emise. A aby splnili povinnost emisí, budou do pohonných hmot muset ta biopaliva stejně mísit,“ řekl iDNES.cz Indráček.

Rozhodnutí vlády tak podle něj nebude mít reálný dopad. „Vlastně se nestane vůbec nic. Vláda by musela také odbourat povinnost emisí, což ovšem není tak jednoduché. Podle mě by se museli zeptat v Bruselu, nebo jít do rizika, že jim to Brusel později omlátí o hlavu,“ upozornil.

Přimíchávání biosložky není sice podle Indráčka jedinou variantou, další možností by mohl být třeba nákup takzvaných emisních úspor. Biosložka je však nejlevnější. „I když nám stát řekne, že ji nemusíme přimíchávat, tak ji budeme přimíchávat. Pokud by nám zakázali přimíchávat biosložku, budeme hledat jiné cesty, jak snižovat emise. Půjde o dražší varianty, takže poroste cena pohonných hmot,“ doplnil Indráček pro ČTK.

Bez biosložek do paliva budeme kupovat více ropy od Putina, tvrdí Babiš

Ministerstvo financí v průběhu čtvrtka doplnilo, že pro zrušení povinnosti přidávat biosložku do paliv je nutná novela zákona o ochraně ovzduší. Tu má předložit ministerstvo životního prostředí.

Pokud vláda zruší povinnost snižovat emise, potom by cena nafty mohla jít podle Indráčka o 1,50 až dvě Kč dolů.

S částkou dvě koruny na litr na tiskové konferenci operoval i ministr financí Zbyněk Stanjura, což by mohlo nasvědčovat tomu, že se kabinet touto cestou vydá. Legislativní proces by podle ministra měl postupovat rychle, vrátit se chce k předloze, kterou se ještě jako opozice snažily vládní strany prosadit už dříve.

Rozdílný výklad toho, jak by se do cen konec biosložky mohl či nemohl promítnout, by také mohl vysvětlit odlišná stanoviska ministrů během několika dní. Ještě sedmého března totiž ministr průmyslu Jozef Síkela tvítoval, že konec přimíchávání biopaliv by na ceny měl nulový dopad. O dva dny později už ministr financí argumentoval zmiňovanou dvoukorunovou úsporou.

,