Ministr zemědělství Petr Bendl

Ministr zemědělství Petr Bendl | foto: Michal Sváček, MAFRA

Bendl po čtvrt roce zrušil tendr na šéfa Lesů ČR

  • 2
Lesy ČR zřejmě ještě dlouho nebudou mít nového ředitele. Výběr nástupce Svatopluka Sýkory ministr zemědělství Petr Bendl zrušil, protože podle něj nebyl mezi kandidáty nikdo vhodný.

Ministr to sdělil České televizi. V užším okruhu výběrového řízení se rozhodovalo mezi třemi kandidáty, původně jich bylo 25 a později devět. Celý proces trval zhruba čtvrt roku.

Nástupce Svatopluka Sýkory, který rezignoval loni na konci listopadu, sliboval ministr zemědělství vybrat už ke konci ledna, termín však několikrát posouval.

V médiích se spekulovalo, že Sýkora skončil ve vedení Lesů ČR po nátlaku Bendla. Od prosince dočasně řídí firmu, spravující polovinu lesů v zemi, dosavadní finanční ředitel Michal Gaube.

Sýkora byl v úřadu od roku 2009. V čele Lesů ČR se podobně jako řada jeho předchůdců potýkal s tendry na lesní práce, které jsou kritizovány z mnoha stran, zakázky řešily soudy i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

Loni na jaře státní podnik kritizoval Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). Při kontrole ve firmě zjistil porušení zákona u dvou veřejných zakázek. Nelíbilo se mu ani nakládání podniku s volnými penězi a výměny lesů v případě Radějovské obory. Lesy ČR závěry kontroly NKÚ odmítly a podaly trestní oznámení na představitele úřadu Jiřího Kalivodu.

V současnosti prověřuje státní podnik protikorupční policie kvůli podezření ze spáchání škody 350 milionů. Ta údajně vznikla v souvislosti se zakázkami na informační technologie. (více čtěte zde)