Agrofert Andreje Babiše koupil vydavatele MF DNES a Lidových novin

  • 664
Mediální skupina MAFRA, pod kterou spadá také deník MF DNES i portál iDNES.cz, prodává veškeré své aktivity v Česku skupině Agrofert miliardáře Andreje Babiše. Detaily transakce obě strany nezveřejnily.

Ve středu Agrofert obchod uzavřel s vlastníkem skupiny MAFRA, německou skupinou Rheinisch-Bergische Verlagsgesellschaft mbH (RBVG). Transakci musí ještě schválit antimonopolní úřad v Brně a ve Vídni.

"I když naši akcionáři vidí na českém mediálním trhu i do budoucna velký potenciál, rozhodli se ze strategických důvodů k tomuto prodeji," oznámil předseda představenstva mediální skupiny MAFRA, a.s. Johannes Werle. "Tento krok skupině Rheinische Post umožní se po nedávném převzetí skupiny Saarbrücker Zeitungsgruppe plně soustředit na ostatní trhy," dodal.

"Skupinu MAFRA považuji za velmi silného hráče na českém mediálním trhu, především v oblasti seriózní žurnalistiky. Její akvizice bude mít pro naši mediální divizi řadu synergií a umožní nám hledat další nákladové úspory například při fungování našeho týdeníku 5plus2," řekl Andrej Babiš, generální ředitel a předseda představenstva Agrofert Holdingu.

"Dosavadní aktivity obou skupin nejsou vzájemně v konkurenčním postavení, naopak jsou velmi komplementární, a proto je akvizice mediální skupiny MAFRA velmi důležitým krokem v naší strategii vybudovat významnou mediální skupinu, která bude mít silné postavení na trzích České republiky a Slovenska," dodal.

Agrofert je tuzemskou jedničkou v potravinářství a dvojkou v chemickém průmyslu, od loňska však buduje a významně posiluje svůj vliv na poli mediálního byznysu. Mediální divize Agrofertu AGF Media vydává od roku 2012 deník 5plus2. Letos v dubnu koupil Babiš od vydavatelství Economia miliardáře Zdeňka Bakaly vydavatelství Ecopress, které mimo jiné vydává slovenské Hospodárske noviny.

Miliardář jednal i s vydavatelem Blesku

V posledních týdnech se spekulovalo o tom, že je Babiš blízko od převzetí mediální skupiny Ringier Axel Springer CZ, která vydává deník Blesk a Aha!, to se však nepotvrdilo.

Babiš s vydavatelem Blesku skutečně jednal, ale nedohodl se. "Koncern Ringier Axel Springer Media AG byl osloven podnikatelem Andrejem Babišem, který projevil o firmu v České republice zájem. Ringier Axel Springer AG však vyjednávání ukončil a žádná další jednání nepokračují," uvedla dnes mluvčí Ringier Axel Springer CZ Kateřina Kuchařová.

MAFRA vlastní deník MF DNES, Lidové noviny, METRO, server iDNES.cz, televizi Óčko či rádia Expres a Classic. Skupina má v současnosti 1 100 zaměstnanců.

"Společnost prodáváme ze strategických důvodů, abychom mohli investovat do různých nových aktivit. Přeji novému majiteli a také všem kolegům hodně úspěchů a vše nejlepší," řekl Karl Hans Arnold, předseda představenstva RBVG.

Doba, kdy Andrej Babiš vstoupil na mediální trh, se zhruba kryje s obdobím, kdy vstoupil do politiky. V roce 2011 založil politické hnutí ANO 2011, od loňska je v čele strany (více čtěte Babiš nenašel lídra, předsedou bude sám).