Auta z Kolína pojedou nejdřív na Západ

  • 53
Koupit si v Česku malý peugeot nebo citroën z kolínské továrny půjde nejspíš až koncem příštího roku. Podle Jean-Marca Nicolla, šéfa pro strategii obou značek a hlavního koordinátora příprav v Kolíně, se budou novým vozem zásobovat nejdřív důležitější, tedy západní trhy.

"Nároky na začátku budou velké. Máme tři modely, a tak nemůžeme hned zásobovat všech pětadvacet zemí Evropské unie," prohlásil Nicolle.

"Jako první přijdou na řadu západoevropské trhy. Během několika měsíců bychom mohli být na šesti až sedmi trzích," dodal. Prioritu podle něho bude mít Francie a Itálie, kde jsou malá městská vozítka zvlášť populární.

V Kolíně nyní běží zkušební výroba prvních prototypů, na kterých se podle Nicolla dolaďují ještě některé detaily. V lednu automobilka ukáže fotografie aut, v březnu bude premiéra "živého" vozu na autosalonu v Ženevě a v květnu nebo v červnu by se mělo začít s prodejem. Připočte-li se několik měsíců, Česko se dočká patrně až koncem roku.

Peugeot, Citroën i Toyota, která bude v Kolíně vyrábět spolu s Francouzi, již v Paříži oznámily, jak si auta pojmenují: Peugeot a Citroën zvolily názvy logicky zapadající do jejich číslování: Peugeot 107 a Citroën C1. Toyota svou verzi pojmenovala Aygo.

Podle Nicolla budou všechny tři vozy sdílet velké množství dílů, ale navenek od sebe půjdou jednoznačně odlišit: hlavně Aygo od obou francouzských verzí. U všech tří značek půjde o nejmenší, a tedy o nejlevnější auta v nabídce. V základním provedení by se tak vozy mohly přiblížit hranici 200 tisíc korun.