ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Koláž - iDNES.cz

Česko uspělo v arbitráži s Pawlowski AG, 5,2 miliard korun platit nemusí

  • 13
Česká republika uspěla v mezinárodní arbitráži se švýcarskou společností Pawlowski AG za zhruba 5,2 miliardy korun, informovalo ministerstvo financí. Na posun v arbitráži upozornil Reportér magazín. Spor se týkal údajně zmařeného developerského projektu v pražských Benicích.

Švýcarský podnikatel Sebastian Pawlowski koupil v roce 2007 pozemky mezi pražskými Benicemi a Uhříněvsí. Po změně územního plánu se z nich staly stavební pozemky a podnikatel na nich plánoval postavit satelitní městečko prostřednictvím společnosti Projekt Sever. 

Změnu územního plánu ale následně zrušily kvůli vadám české soudy. Právě kvůli údajně zmařenému projektu v Benicích chtěla po České republice švýcarská firma Pawlowski AG zaplatit náhradu škody na investici. Škoda byla vyčíslena na přibližně 5,2 miliardy korun. 

Mezinárodní arbitráž

Mezinárodní obchodní arbitráž je forma řešení majetkových sporů v mezinárodním obchodním styku, při níž je rozhodnutí sporu svěřeno nezávislé, nestranné a nestátní instituci, tedy takzvaným rozhodcům. Toto řešení sporů je populární pro svou rychlost a také pro nižší náklady, které jsou s ním spojeny.

Dosud bylo včetně čerstvě oznámeného výsledku o sporu s Pawlowski AG ukončeno 35 arbitráží proti České republice.

Aktuálně podle informací Ministerstva financí ČR čelí pěti mezinárodním arbitrážím a to konkrétně s firmami z Francie, Spojených arabských emirátů, Švýcarska, Kypru a také firmě Natland Group, která sdružuje několik států. 

Naposledy letos v dubnu Česká republika uspěla v mezinárodní arbitráži s nizozemskou společností Fynerdale Holdings o zhruba 2,4 miliardy korun. Spor se týkal údajného pochybení ČR vůči společnosti v souvislosti s obchodem s potravinářským mákem.

,