Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rekordní export a nová výroba. České zbrojaře brzdí jen financování

Zatímco většina tuzemských firem v minulých letech řešila zvyšující se ceny energií a s tím související potíže s exportem, vývoz českých zbraní a dalšího bezpečnostního materiálu trhal rekordy. Loni zbrojaři zopakovali úspěch z roku 2022 a opět vyvezli zboží v hodnotě kolem třiceti miliard korun, odhaduje prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu ČR Jiří Hynek. Přitom velkou část exportu představovala nová výroba.

Kopřivnický areál společnosti Tatra Defence Vehicle (TDV) ze strojírenského holdingu Czechoslovak Group. | foto:  Petr Topič, MAFRA

Kvůli válce na Ukrajině se z více než poloviny na vývozu v roce 2022 podílela munice, v předchozích letech její podíl činil kolem patnácti procent. Přibližně 45 procent zbrojního materiálu předloni směřovalo na Ukrajinu.

Dlouhodobě se české zbraně nejčastěji vyvážejí do EU a dalších evropských zemí, do USA, jihovýchodní Asie, na Blízký východ a do několika afrických zemí. Zbrojařské firmy umějí vyrobit vše od nábojů přes radary, drony až po cvičná proudová letadla. Co do objemu Česko nemůže konkurovat velkým západním hráčům, co do technické náročnosti však české podniky obranného průmyslu patří do první desítky na světě. V desetimilionovém Česku se navíc formují dvě až tři silné skupiny globálního charakteru.

Jednou z nich je skupina Colt CZ, která koncem loňského roku oznámila akvizici tradičního českého výrobce malorážové munice Sellier & Bellot. Koupila ji zhruba za 15 miliard korun od brazilské skupiny CBC Global Ammunition. Firma vyváží svoji produkci do více než devadesáti zemí světa. Počet prodaných zbraní Colt CZ Group činil za rok 2022 bezmála 700 tisíc kusů. Od počátku války se skupina podílí na materiální pomoci Ukrajině, jejíž část tvořily také dary ve formě palných zbraní a dalšího materiálu ukrajinským ozbrojeným silám.

Další významná společnost Omnipol působí ve více než šedesáti zemích světa, kam dodala přes devět tisíc letounů. „Jako exportně orientovaný průmysl si na nedostatek poptávky ve světě stěžovat nemůžeme,“ říká Jiří Podpěra, prezident Omnipolu.Mezi nejvýznamnější výrobce a poskytovatele modernizací a servisu v oblasti obrany a bezpečnosti v Česku patří státní podnik VOP CZ. Má například kontrakt s ukrajinským podnikem Ukroboronprom na opravu tanků T-64, k ostatním z důvodu bezpečnosti nemůže sdělovat podrobnosti.

Bankám zbraně nevoní

Jedním z problémů, který tuzemské zbrojovky trápí, je přístup nadnárodních bank, na který si asociace stěžovala už před válkou na Ukrajině. „Zprvu se jednalo o odpírání dostupnosti bankovních instrumentů nezbytných pro zahraniční obchod, později došlo na odmítání běžných transakcí, a nakonec i na rušení bankovních účtů. Objevila se i praxe, že malé a střední podniky v oblasti podnikání s vojenským a bezpečnostním materiálem byly plošně odmítány bankami jako žadatelé o otevření nových účtů, a to přestože vlastnily všechna potřebná povolení a koncese k podnikání v této oblasti,“ píše se v interním materiálu asociace.

Vyskytly se i případy, kdy firma dostala od státu licenci k vývozu vojenského materiálu, a banky přesto odmítly transakci uskutečnit. Jiné banky zase zpochybňovaly teritoria vývozu navzdory kladnému stanovisku ministerstva zahraničních věcí. Podle prezidenta asociace Hynka podobný přístup přetrvával i v posledních dvou letech a negativně ovlivnil několik dodávek vojenské pomoci na Ukrajinu.

Oslovené banky se ohánějí interními předpisy, případně argumentují, že u zbrojních zakázek musí vždy zjišťovat, jaká je koncová země, do níž materiál směřuje. „Pokud se jedná o EU, financujeme tyto zakázky v zásadě bez omezení. Jedná-li se o zbrojní zakázky například na Ukrajinu, posuzujeme je individuálně, aby se námi financovaný materiál neocitl v rukou ruské armády nebo aby neskončil u jiných teroristických skupin,“ říká Filip Hrubý, mluvčí České spořitelny.

Komerční banka uvádí, že sektorových politik má několik. „Obecně lze firmy ze zbrojařského průmyslu financovat, ale za splnění jasně daných podmínek. Nefinancujeme některé typy zbraní, nefinancujeme vývoz do určitých zemí,“ uvedla mluvčí Komerční banky Šárka Nevoralová.Asociace v interním dokumentu píše, že centrála Société Générale v Paříži (Komerční banku vlastní francouzská skupina Société Générale, pozn. red.) posuzuje každý obchod individuálně, což trvá i několik týdnů, přičemž předem požaduje platnou vývozní licenci.

Pro řadu bank je zbrojní průmysl fuj, říká šéf Asociace zbrojařů Jiří Hynek

Mluvčí Unicredit Petr Plocek potvrdil, že „vzhledem k interním pravidlům a etickému kodexu má banka limitované možnosti financování zbrojařského či obranného průmyslu“.ČSOB se podle zkušeností zbrojařů až donedávna řídila zákazem činnosti v oblasti vojenského materiálu a odmítala zakládat nové účty firmám, které měly v popisu tuto činnost.

„V posledních měsících intenzivně diskutujeme a přehodnocujeme svůj postoj k obrannému průmyslu zaměřenému na armádu, policii a další obranné složky a předpokládáme větší zapojení v tomto směru. V této chvíli již pracujeme na několika projektech v této oblasti,“ říká mluvčí Michaela Průchová.

V případě Raiffeisenbank stojí v interní zprávě asociace stručná poznámka: Zákaz činnosti v oblasti vojenského materiálu. K zaslaným otázkám mluvčí banky uvedla, že „v souladu s Compliance pravidly je musí ponechat bez odpovědi“.

Šéf Úřadu práce: Umělá inteligence vše mění. Za mě už AI píše dopisy ministrům

  • Nejčtenější

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

25. dubna 2024  11:25

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Číst iDNES.cz se vyplatí. Megahra o statisíce korun pro věrné čtenáře vrcholí

15. března 2024  15:02,  aktualizováno  24.4 9:32

Na portálu iDNES.cz vrcholí Megahra o peníze. Do pondělí 29. dubna může každý čtenář s registrací...

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

V Česku elektromobily netáhnou. Prodejům vládnou spalovací motory, říká průzkum

27. dubna 2024

Ekologické hledisko většina Čechů při nákupu auta nebo volby dopravního prostředku příliš neřeší....

Češi mění Bangkok za Japonsko a New York. Letenky jsou levnější

27. dubna 2024  8:34

Díky klesajícím cenám Češi podle prodejců letenek na jaře kupují letenky do vzdálenějších destinací...

Předat farmu potomkům má být snazší, s návrhem po letech přichází nový náměstek

27. dubna 2024

Před dvěma lety slíbil tehdejší ministr zemědělství Zdeněk Nekula, že připraví pro rodinné farmy...

Konec minikečupů i ovoce v plastu. EU chce snížit množství odpadů

27. dubna 2024

Premium Evropská unie v boji za co nejmenší množství odpadu zakáže minibalení majonéz, šamponů nebo...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...