Američtí pivaři se rozloučí s Bushem

  • 4
Ačkoli americký prezident dosáhl znovuzvolení, USA se s Bushem rozloučí. Tedy se stejnojmenným pivem, které vaří a do USA vyvážel pivovar z belgické vesničky Pipaix. Specialita, dvanáctka Bush, zachutnala i Američanům, ale se vším bude konec.

Nejde o dozvuky voleb, ani evropské nevole nad válečnickým prezidentem, ale o pivovarnický spor, který belgický trpaslík Dubuisson vedl s americkým gigantem Anheuser-Busch kvůli podobnosti názvu piv Bush a Busch - a prohrál.

"S našimi 18.000 hektolitry Bushe jsme jen zrnkem písku oproti Buschovi. Obě piva nemají nic společného, ale bohužel stejně znějí, i když se jinak píší," konstatoval Hugues Dubuisson.

 Nepomohla ani petice příznivců belgického moku na internetu. Podle arbitráže se Bush smí usadit jen v Beneluxu, Švýcarsku a Portugalsku, všude jinde se bude muset přejmenovat. Rodinná firma bude muset investovat nejen do propagace nového jména svého piva na exportních trzích, ale také uhradit soupeři soudní náklady.

Anheuser-Busch vede řadu známkoprávních sporů také s českým Budvarem, který má zaregistrováno na 380 ochranných známek ve více než stovce zemí. Oba pivovary si činí nárok na známky Budweiser a Bud. Český pivovar většinou argumentuje zeměpisným názvem a tím, že pivo vaří už od roku 1265.

Pivovar Anheuser-Busch založili němečtí přistěhovalci v USA v roce 1876. Představitelé pivovaru tvrdí, že Budvar nemá na značku Budweiser právo, protože Anheuser-Busch ji začal používat 19 let předtím, než byl českobudějovický pivovar založen.