Aleš Pečinka vedl tým vědců, jenž studoval geny huseníčku rolního

Aleš Pečinka vedl tým vědců, jenž studoval geny huseníčku rolního | foto: ÚEB AV ČR

Japonci už mají protistresové rajče, vyzdvihl genetickou modifikaci odborník

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Potravinová krize související s válkou na Ukrajině pomohla znovu rozproudit debatu o geneticky modifikovaných potravinách. Proč takové potraviny stále nemůžeme zakoupit na českém trhu a jaké jsou kolem genetických úprav nejčastější mýty vysvětluje v rozhovoru rozhovoru molekulární biolog a genetik Aleš Pečinka, který pracuje pro Ústav experimentální botaniky AV ČR.

Geneticky modifikovaných organismů (GMO) se dnes hodně lidí bojí. Můžete tuto problematiku trochu objasnit?
Někdy jsem překvapený, jak málo je veřejnost informována ohledně bezpečnosti potravin. Žádná z potravin, které máme v supermarketech není geneticky modifikovaná. Nicméně, kdybychom GMO potraviny v obchodech měli, mohly by být zdravější, chutnější a třeba i levnější.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se