Do afrického Beninu zatím putovaly nápoje pojmenované Vodka 42, Napoleon, Hillbilly a Vaječné sny

Do afrického Beninu zatím putovaly nápoje pojmenované Vodka 42, Napoleon, Hillbilly a Vaječné sny | foto: Profimedia.cz

Afričané budou pít alkohol z ústecké likérky

Alkohol z ústecké likérky KB Likér budou moci ochutnat i obyvatelé středoafrického Beninu. Tedy alespoň ti, kteří si jej zakoupí ve zdejších vybraných barech, hotelech a restauracích. Třetí největší domácí výrobce lihovin totiž pronikl na africký kontinent.

"Je to poprvé v novodobé historii firmy,“ uvedl Martin Jonáš, který firmu patřící do skupiny Drinks Union mediálně zastupuje. KB Likéru se podařil obchod díky české firmě, která v Beninu už působí.

"Dodali jsme tam v únoru přibližně 100 hektolitrů. Dodávku tvořily Vodka 42, Napoleon, Hillbilly a Vaječné sny," sdělil marketingový manažer firmy Jiří Pejša.
Likérka dosud na takto exotická území nevyvážela. "Snažíme se o to, aby tato dodávka nebyla poslední. Pronikání na nové trhy je však vždy velmi obtížné," doplnil Pejša.

Hlavním vývozním teritoriem likérky dosud bylo Slovensko. Tamse firmě loni podařilo prodat mnohem více než v uplynulých letech. Slováci se totiž zřejmě předzásobovali alkoholem před chystanou úpravou daní.

KB Likér, třetí největší tuzemský výrobce lihovin, loni prodal 55 tisíc hektolitrů lihovin, což je meziročně o 30 procent více. Zhruba deset procent směřovalo na zahraniční trhy. Tržby firmy se v loňském roce pohybovaly na úrovni 660 milionů korun.

Vlajkovou lodí“ produkce je likér Stará myslivecká. Vyrábí se již více než 150 let. Nejdůležitější složku originální a tajné receptury z roku 1847 tvoří vinný destilát z proslulé vinařské oblasti Cognac, harmonicky sladěný s výluhy ze sušeného ovoce, ořechů, bylin a exotického koření.

Do výrobního portfolia likérky dále patří například nízkoalkoholické likéry Squash, výjimečně silná Vodka 42 a stále se rozrůstající řada značkových vaječných likérů Vaječný sen.