OTÁZKA:
Dobrý den, mám z minulého roku nové, týden jeté, lyže. Byla jsem letos na horách a lyže naledu dost "ulítávaly", chtěla bych je proto nabrousit. Jelikož se jedná o nové lyže nechci je dávat do servisu k nabroušení na stroji. Je někde možné si je nechat ručně dobrousit, aby to také bylo kvalitní. Doma to sama určitě kvalitně nezvládnu. Předem děkuji za odpověď.
Tereza
ODPOVĚĎ:
Dobrý den,
jsou dvě možnosti jak nabrousit hrany, ručně pilníkem (nebo diamantem) nebo na stroji. Při ruční variantě pilníkem, která je nejčastější se bere poměrně větší část hrany. Tzn. že úbytek materiálu je větší a proto se použítá spíše jako pohotovostní broušení. Při broušení na stroji máte také dvě varianty: smirek nebo keramický kotouč. U smirku je opět větší úbytek materiálu. Keramický kotouč však hranu přeleští, dosáhne se větší ostrosti a delší životnosti nabroušení, za menšího úbytku materiálu. Dalším důležitým faktorem nabroušení lyže je úhel pod kterým má být hrana nabroušena a podbroušena ze spodní strany. Pokud je hrana nepřipravená ze spodu, nedá se pořádně nabrousit ze strany. Doporučil bych Vám návštěvu ve specializovaném servisu, kde se na lyži podívají a poradí Vám co lyže potřebuje. Navíc problém s "ulítáváním" lyže může být způsoben i nevhodným výběrem lyže pokud je "měkká", nikdy nebude při vyšších rychlostech dobře držet.
S pozdravem za Harfa sport Jan Bělohlávek.
12.3.2006 11:20