Od sporáku začala hořet digestoř a kuchyňská linka. | foto: HZS Jihočeského kraje

Policisté hasili požár v bytě, žena nechala pánev na sporáku a šla venčit

  • 7
Duchapřítomnost a odvahu prokázala pětice policistů, kteří v pátek pomohli uhasit oheň v bytovém domě v Českých Budějovicích. Případ si převzal vyšetřovatel hasičů, jako příčinu požáru označil nedbalost při použití plynového sporáku. Starší obyvatelka bytu totiž nechala vařit jídlo v pánvi a odešla venčit psa.

Policisté se o požáru v bytovém domě v Komenského ulici dozvěděli po 17. hodině. Na místo okamžitě vyrazily hlídky, které byly nejblíž.

„Dopředu věděli, že hoří ve čtvrtém patře a že starší majitelka bytu je nezraněná a v bezpečí. Policisté ale po příchodu do hořícího bytu zjistili, že ze zapnutého sporáku v kuchyni stále unikal plyn,“ popsala policejní mluvčí Štěpánka Schwarzová.

Pět zasahujících policistů se rozdělilo, aby co nejrychleji uzavřeli přívod plynu a elektřiny, což se jim v krátké době podařilo, a evakuovali obyvatele domu. Šlo o 20 lidí a jednoho psa.

Pak využili hydrant na chodbě a začali plameny v bytě hasit. Ještě před příjezdem hasičů je dostali pod kontrolu a zamezili tak jejich šíření. Hasiči požár dohasili.

„Případ si převzal vyšetřovatel hasičů, který jako příčinu požáru označil nedbalost při použití plynového sporáku v kuchyni. Obyvatelka bytu totiž nechala vařit jídlo v pánvi a odešla vyvenčit psa. Mezitím začal hořet sporák a následně i digestoř a kuchyňská linka. Když se žena vrátila, tak už byl všude v bytě kouř,“ upřesnila Schwarzová a dodala, že se nikomu nic nestalo.