Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

O Velikonocích můžete hledat kraslice, sledovat hrkače nebo plést pomlázky

  16:09
Velikonoční svátky nabídnou v jižních Čechách celou řadu akcí. Návštěvníci na ně mohou vyrazit zpravidla po dvouleté pauze, kterou způsobila pandemie koronaviru. Program se chystá ve většině měst a na památkách.
V Dobré Vodě vrcholí přípravy na tradiční pouť.

V Dobré Vodě vrcholí přípravy na tradiční pouť. | foto: Petr Lundák, MF DNES

Centrum zaplní hrkači: Ode dneška až do neděle bude v centru Českých Budějovic k vidění starodávná a hlasitá tradice velikonočního hrkání, která symbolizuje odlet zvonů do Říma. Náměstí Přemysla Otakara II. tak zaplní desítky takzvaných hrkačů s různými řehtačkami, klapačkami či hrkači.

První hrkání budou mít lidé možnost vidět už dnes v 19 hodin, po němž následuje poslední večeře a adorace v Rajské zahradě. Páteční průvod doplní polední vztyčení křížů a v neděli velikonoční hrkání zakončí svatební průvod s obnovením manželských slibů. Jednotlivé časy hrkání jsou na webu města.

Pouť v Dobré Vodě: Dnes začala v Dobré Vodě u Českých Budějovic každoroční Velikonoční pouť, při které čeká na návštěvníky spousta atrakcí včetně kolotočů, autodrah nebo velké vyhlídkové kolo. Na místě bude také 800 metrů dlouhá ulička plná stánků velikonočního jarmarku s bohatou nabídkou výrobků řemeslníků a obchodníků, ale také s občerstvením. Pouť trvá až do pondělí.

Obří kraslice na Hluboké: Zámecký park v Hluboké nad Vltavou ovládnou obří kraslice. Správa zámku tak podpoří tradiční akci spolku Hope4You, který ji pořádá po celém městě. Umělecky ztvárněné kraslice budou moci návštěvníci spatřit od Velkého pátku až do 29. května.

Procházku parkem si kromě hledání kraslic mohou zpestřit i 2,5 kilometru dlouhou naučnou stezkou s deseti zastaveními, která přiblíží zajímavosti z historie i současnosti zámeckého areálu.

Splašená vejce v Hradci: Na hlavní prohlídkové trase na zámku v Jindřichově Hradci bude naaranžovaných přibližně 800 vajec rozmanitých velikostí a barev v neobvyklých kompozicích. Od Velkého pátku do Velikonočního pondělí navíc bude možné navštívit zámecké pokoje s výstavou bez průvodce.

Tematická hra s úkoly: Zámek Kratochvíle u Netolic oživí hledání velikonočních kraslic. V zahradě bude schovaných několik malovaných vajíček, u nichž budou umístěné otázky a úkoly. Protože Velikonoční pondělí letos připadá na 18. dubna, tedy i na Mezinárodní den památek, nebudou otázky jen sváteční. Zámecká zahrada zůstane otevřená od devíti do půl čtvrté.

Pokoje provoní květiny i káva: Od Velkého pátku provoní soukromá schwarzenberská apartmá na zámku Třeboň květinové vazby s amarylis. Neobvyklé aranže tentokrát doplní exotická káva a čokoláda. Výstava, která ponese název Amarylis ve světě kávy a čokolády, bude otevřená každý den od pátku do 24. dubna od devíti do půl páté.

Seznámení se zvyky v Dačicích: Již ve čtvrtek mohou zájemci zavítat na prohlídku vyzdobených interiérů dačického zámku. Tu doplní informace o tom, jak se slavily Velikonoce v historii, proč se dříve peklo více druhů mazanců nebo kde se vzala tradice pečeného beránka. Tematické okruhy budou pokračovat až do pondělí.

Oslavy na přelomu 19. století: Se zvyky a tradicemi, které se dodržovaly od masopustu do Velikonoc nejen na Novohradsku, se turisté seznámí také na hradě Nové Hrady. Speciální prohlídky se zaměří na trávení svátků na přelomu 19. a 20. století na hradě, zámku i v chalupě. Kromě toho se příchozí mohou těšit na tematickou výzdobu interiérů druhé prohlídkové trasy, kterou při praxi vytvořily studentky oboru zahradnictví Střední odborné školy veterinární, mechanizační a zahradnické v Českých Budějovicích.

Pletení pomlázek v zoo: Na pátek a sobotu si ošetřovatelé v táborské zoologické zahradě připravili proutí na společné pletení pomlázek. Zájemci si vyzkouší, jak se plete pravá pomlázka, a svůj výtvor si mohou odnést domů.

V prostorách zahrady zároveň ošetřovatelé uschovali devět kraslic s rébusy. Pokud soutěžící najde všechny a splní úkoly, bude si moci při odchodu vyzvednout odměnu na pokladně. Velikonoční program bude zpestřený také o komentované krmení nosálů, medvěda, surikat, velbloudů či tygra ussurijského.

Trh se svátečními specialitami: Ode dneška až do příští středy mohou návštěvníci Českého Krumlova zavítat na Velikonoční trh na náměstí Svornosti. V dřevěných stáncích si mohou zakoupit suvenýry a dekorace nebo ochutnat vybrané velikonoční speciality. Mezi ně patří jarní zeleninová polévka, nádivka s kopřivami, velikonoční jidáše, mazance nebo třeba zelené pivo.

Ve městě se o svátcích chystají i další akce. Je to třeba řemeslný jarmark na prvním zámeckém nádvoří, velikonoční dílny v DDM, či speciální prohlídka města s ochutnávkou zeleného speciálu.

Velikonoce, co mají páru: Parní lokomotivou za krásami České Kanady. Takový program čeká ty, kteří dorazí v sobotu do Jindřichova Hradce a vydají se na Velikonoční jízdu. Vyráží se v 10.39 hodin s cílem ve 12.50 v Hůrkách. Odtud se pojede zpět v 15.37 hodin. Cíl v Jindřichově Hradci je plánovaný na 17.12 hodin. Pro děti je v Hůrkách nachystaný program.

Bdění v Getsemanské zahradě: Atmosféru při svíčkách mohou návštěvníci zažít dnes od 22 hodin v zámecké kapli v parku na Červené Lhotě. Akce nese název Bdění v Getsemanské zahradě. V pátek bude v kapli umístěná velkopáteční postní instalace. Velikonoční výzdoba v sobotu zkrášlí i interiéry zámku a vydrží tam do pondělí. Otevřeno bude vždy od půl desáté do čtyř.

  • Nejčtenější

Syny mlátil, dcery znásilňoval. Po zabití tyranského mlynáře nikdo neuronil slzu

26. května 2024

Premium Mlynářský syn už nemohl vydržet kruté zacházení svého otce s mladšími sourozenci a po krátké...

První procházka tunelem Pohůrka na dálnici D3. Auta jím projedou v prosinci

28. května 2024  13:17

Při okraji stojí jen pár nákladních automobilů a těžké techniky. Z útrob tunelu Pohůrka na okraji...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Přeliv na Orlíku připomíná skokanský můstek, vedle postavili mobilní betonárnu

28. května 2024  9:26

Až desetitisíciletou povodeň brzy zvládne orlická přehrada na Vltavě. Pracovníci Metrostavu tam...

Kůrovec před 30 lety ničil Šumavu, dnes jsou smrky vyšší a silnější. Podívejte se

30. května 2024  13:33

Premium Byla to jedna ze zlomových událostí, které směrovaly vývoj divoké přírody na Šumavě. Od prvního...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Č. Budějovice - Táborsko 2:1, nejdřív dvě penalty, v nastavení trefil výhru Nikl

30. května 2024  17:43,  aktualizováno  21:41

Dva pokutové kopy, obrat i gól v úplném závěru. Budějovičtí fotbalisté v prvním utkání baráže...

Jahod bude málo, poškodily je mrazy. Někde samosběry ani neotevřou

31. května 2024  9:08

Sklizeň jahod letos začíná o pár týdnů dříve, často však není co sbírat, mráz totiž v dubnu spálil...

Č. Budějovice - Táborsko 2:1, nejdřív dvě penalty, v nastavení trefil výhru Nikl

30. května 2024  17:43,  aktualizováno  21:41

Dva pokutové kopy, obrat i gól v úplném závěru. Budějovičtí fotbalisté v prvním utkání baráže...

Gól v závěru je důležitý pro psychiku hráčů, tvrdí budějovický kouč Lerch

30. května 2024  21:34

Vítězství za pět minut dvanáct, které dodalo trochu klidu i drobný náskok. Favorit jihočeského...

Plánoval zmrzačení bývalé družky, soudí muže. Známý si vše vymyslel, hájil se

30. května 2024  14:59

Rozchod s družkou a matkou svého dítěte neunesl podle obžaloby šestačtyřicetiletý muž z Táborska....

Žádná tajná bokovka. S manželkou jsme rozvedeni, překvapil Petr Nedvěd

Generální manažer české hokejové reprezentace Petr Nedvěd (52) byl po divoké oslavě zlaté medaile z mistrovství světa...

Posedlost sexem, tíže lásky, nekrofilie. Gejšin příběh zmátl Japonsko

Vine se jím sex, mocná záliba v sexu. Rovněž láska. Neukojitelná, doslova vražedná. Onen příběh se odehrál v kulisách...

Brankář Dostál zklamal fanynky. Randí s finskou volejbalistkou, bývalkou Nečase

Neprůstřelný gólman Lukáš Dostál (23) byl hvězdou letošního mistrovství světa v hokeji. Nadšení z něj byli nejen mužští...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...

Někteří mě mají za zlatokopku. Nenesu to lehce, říká manželka Ondřeje Kepky

Seznámili se na vysoké škole, kde on byl pedagog a ona studentka. Jsou spolu přes devět let a v budoucnu plánují i...