Muži, který na starostu zaútočil sekerou, hrozí až 12 let vězení

  • 1
Z násilí proti úřední osobě obvinili v pátek jihočeští kriminalisté muže, který o den dříve zaútočil se sekerou a nožem na starostu Jistebnice Vladimíra Maška. Zároveň podali návrh na vzetí 66letého muže do vazby, který soudce přijal.

Útočník, který žil v domě s pečovatelskou službou (DPS) v Jistebnici na Táborsku, hrozí až 12 let vězení. Zároveň není vyloučeno, že bude ještě čin překvalifikován na pokus o vraždu.

Obvinění muže v pátek po poledni potvrdil jihočeský policejní mluvčí Jiří Matzner. „V odpoledních hodinách soudce vyhověl návrhu a uvalil na muže vyšetřovací vazbu,“ doplnil mluvčí.

Šestašedesátiletý obyvatel domu s pečovatelskou službou se ve čtvrtek z prozatím neznámých příčin rozhodl, že přímo na úřadě napadne starostu. Útok se odehrál kolem osmé hodiny.

„Způsobil mu lehké až středně těžké zranění na dolní končetině,“ sdělila mluvčí jihočeských záchranářů Petra Kafková.

Starosta nebyl v přímém ohrožení života, policie pachatele zadržela nedlouho po činu.

„Je to jeden problémový člověk. Má nějaké velké osobní problémy, možná i finanční. Nejdřív byl útok vedený sekerou, to jsem odrazil, a pak ještě nožem. Prošel jsem vyšetřením a snad to bude dobré,“ poznamenal pro ČTK starosta Vladimír Mašek. Podle vyjádření místních to byl přitom právě on, který se v minulosti za muže přimluvil a pomohl mu získat nové bydlení.

Podle místních obyvatel je útočníkem muž, který v Jistebnici žije přibližně od sametové revoluce a pochází ze Slovenska. „Dlouhé roky tady pracoval v zemědělství a měl od zaměstnavatele zajištěné i bydlení. Když v práci skončil, obec mu zprostředkovala byt přes pečovatelský dům. On zřejmě ani neměl vyřízený důchod a měl dluhy, a tak mu peníze chyběly. Ale na alkohol si je vždycky našel,“ řekla jedna z místních obyvatelek.

Útočník je podle obyvatel spíše samotářský typ. V domě potvrdili, že v jeho bytě byla z důvodu neplacení už přibližně dva měsíce odpojená elektřina.

Kriminalisté začali s výslechy

Ráno před útokem agresor dokonce ještě odklízel sníh u městské knihovny. „Vypadal úplně v pohodě. Když skončil, řekl, že si musí něco zařídit na úřadě,“ řekla jedna z knihovnic.

Jinak o něm v Jistebnici mluví jako o celkem klidném a bezproblémovém člověku, který se rád napil alkoholu, ale o nějakých agresivních reakcích doposud nebyla řeč.

Jihočeští kriminalisté ještě ve čtvrtek zahájili výslechy. „A to jak podezřelého, tak i svědků události,“ potvrdil policejní mluvčí Jiří Matzner.