Příliš rychlý tobogan je rozebraný, Budějovice s ním počítají až na září

  • 12
Nový tobogan v Českých Budějovicích je rozebraný. Při zkouškách se ukázalo, že by jej mohli bezpečně využívat pouze lidé těžší 80 kilogramů. Firma ho proto musí předělat. Lidé si prodlouženou atrakci se světelnými efekty za šest milionů korun neužijí patrně ani v létě a firmě naskakuje penále.

„Aby byl tobogan bezpečný a lidé nedosáhli velké rychlosti, tak tam budou měnit nějaké části kvůli zpomalení na konci, aby atrakce byla pro všechny bezpečná,“ sdělil náměstek primátora Ivo Moravec (OPB).

Náměstek primátora Petr Holický (ANO) v březnu potvrdil, že se městu nepodařilo získat certifikát od specializované akreditované zkušebny, který je pro provoz bezpodmínečně nutný. V provozu měl být tobogan už na podzim, pak letos v únoru, ale ani tento termín nevyšel.

„Tobogan je funkční, ale někteří lidé při zkouškách jezdili příliš rychle, což není bezpečné,“ sdělil už dříve Holický. 

Podle Holického se teď pracuje na procesu, který je podobný laminování. „Zhotovitele to bude stát nějaké penále. Teď je motivován tím, aby práce co nejdříve dokončil. Je třeba přeprojektovat geometrii roury. Náklady s tím spojené ponesou firmy, které u toho stály na začátku,“ oznámil náměstek.

Kdy bude atrakce v provozu, stále není jasné. „Bavili jsme se, kdy se rozjede. Neměli bychom slibovat začátek prázdnin. Tobogan by ale měl být v září, což už splníme snad na sto procent. Když se tak stane už v černu, tak budeme mít všichni radost, že tahle kocourkovina zmizí,“ dodal náměstek Moravec.