Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Těžby u hranic se obávají i Rakušané. Místním vadí, že přijdou o lesy

  16:58
Firma plánuje rozšířit lom u Nové Vsi nad Lužnicí na Jindřichohradecku. Místním vadí, že přijdou o lesy. „Vybrali jsme si toto místo k bydlení kvůli krásné přírodě. Těžba narušuje pohodu a znehodnocuje naše nemovitosti,“ napsali do připomínek pro posouzení EIA. Sousedé z Rakouska mají strach o spodní vodu.

Pískovny jsou podél řeky Lužnice. | foto: Marek Podhora, MAFRA

Kdysi to byla poetická krajina s borovými lesy a klikatící se Lužnicí. Dnes se zde žije mezi bagry a dopravníky. Tak proměnilo 21. století okolí Nové Vsi nad Lužnicí a Halámek na Jindřichohradecku.

Důvodem je masivní těžba štěrkopísků a stavebního kamene, navíc se připravuje její rozšíření. Krajina takzvaného Vitorazska přitahuje díky obrovským zásobám nerostných surovin těžaře a obchodníky s pozemky.

Rozšíření těžby na české straně teď oznámila společnost s rakouským kapitálem. Mezi oponenty jsou nejen místní a ochránci přírody, ale i úřady z Dolního Rakouska.

„Jak vyplývá z dokumentů, hladina podzemní vody klesne na rakouské straně o jeden až jeden a půl metru,“ píše v námitce proti rozšiřování těžby Franz Hauer z dolnorakouského regionálního ministerstva zemědělství a životního prostředí.

Rakušanům také vadí, že plánovaná nová těžba se přiblíží až na 60 metrů k jejich hranici a ohrozí u nich chráněné živočichy, například vzácnou ropuchu krátkonohou. A také řeku Lužnici, která pramení na jejich straně.

Rozšiřování těžby se obávají rovněž obyvatelé Nové Vsi nad Lužnicí a okolí. Do takzvaného zjišťovacího řízení k hodnocení o vlivu na životní prostředí EIA poslali stanovisko, že s ní nesouhlasí.

Připomínají, že už teď trpí hlukem, prašností a úbytkem vody ve studních ze stávajícího provozu. „Vybrali jsme si toto místo k bydlení kvůli krásné přírodě. Těžba narušuje pohodu a znehodnocuje naše nemovitosti,“ napsali do připomínek.

Těžbu podporuje i krajský úřad

Rozšíření těžby oznámila společnost LB Minerals z Plzeňska, která v Halámkách působí od roku 1996. Historie dobývání štěrkopísků je tu mnohem starší, jenže intenzita stále roste. Stávající ložisko chce rozšířit firma severním i jižním směrem.

Lom Halámky

Společnost LB Minerals provozuje v Česku 41 lomů a patří mezi největší svého druhu. Zabývá se těžbou kaolinu, živců a štěrkopísků a výrobou stavebních směsí. V roce 1996 koupila Calofrig Borovany. Stávající těžební území u Nové Vsi nad Lužnicí chce rozšířit o 60 hektarů na sever a o 70 hektarů na jih. Z obou ložisek chce ročně získávat 130 tisíc tun materiálu po dobu minimálně 8 až 12 let. Včetně rekultivace prostoru tam bude operovat do roku 2043. Kromě štěrkopísků se zde nachází živec, který se upravuje v obci, kam vede 1,7 kilometru dlouhý dopravník. Těžbu v nových ložiscích chce firma zahájit v roce 2023. Lokalita Krabonoš je pojmenovaná po bývalé rakouské obci Zuggers, která v roce 1920 připadla Československu. Po roce 1945 z ní nuceně odešli německy mluvící obyvatelé. Žijí zde chalupáři. Ze starých časů zůstal jen kostel sv. Jana Křtitele.

„Zahájili jsme legislativní proces, jehož cílem by mělo být pokračování těžební činnosti v této tradiční lokalitě. Na základě geologických prací je ověřený pozitivní vývoj ložiska v severní a jižní části stávajícího dobývacího prostoru,“ uvedl Ladislav Matoušek, jednatel společnosti LB Minerals.

Dolování na dalších pozemcích podpořil i krajský úřad. Upravil pro to zásady územního rozvoje a do dokumentu surovinové politiky zařadil další území vhodné k těžbě severně a jižně od stávajícího lomu Halámky.

„Kroky kraje nás překvapily, nikdo se nás na nic neptal. Už dříve jsme se smířili s postupem těžby severním směrem, ale s rozšiřováním na jih nesouhlasíme,“ říká starosta Nové Vsi nad Lužnicí Josef Dlabik.

Přenášení provozu až k rakouským hranicím a k řece Lužnici je v rozporu s územním plánem obce, který například počítá v této části s rozvojem bydlení. Zahrnuje bývalou obec Krabonoš, kterou vylidnil poválečný odsun a uzavřelo pohraniční pásmo. Staré časy dnes připomíná jen rozpadající se kostel.

Vede zde naučná cyklostezka nazvaná Paměť Vitorazska. Podle aktuálního územního plánu má dojít k obnově zaniklé obce a vytvoření prostředí atraktivní pro turistiku. Starostu Dlabika mrzí, že před tímto veřejným zájmem dostávají přednost podnikatelé bohatnoucí z těžby na úkor krajiny.

Lom se přitom rozšiřuje až na CHKO Třeboňsko, přírodní rezervaci Krabonošská niva a musí mu ustoupit desítky hektarů lesa.
Také podle spolku pro záchranu krajiny Calla by měli mít hlavní slovo místní obyvatelé, a to nejenom Češi, ale i Rakušané.

Ministerstvo životního prostředí teď záměr poslalo do řízení EIA a oznamovateli nařídilo řadu podmínek. Kromě monitorování spodních vod také rozdělit těžbu na etapy. Podle Matouška společnost s etapami od začátku počítá a stejně tak s monitorováním hydrogeologické situace.

„Problematice spodních vod se bude věnovat nový rozšířený posudek, který využije data z monitoringu, jenž zde pokračuje už 50 let. Podařilo se nám k tomu získat i údaje z rakouské strany,“ uzavřel za společnost Ladislav Matoušek.

Vývoj zatím obyvatele ani starostu Nové Vsi nad Lužnicí neuspokojuje. Obává se, že místní příroda bude tomuto byznysu ustupovat stále víc.
„Některé zdejší pozemky jsou obce, další – až k hranicím – už skoupili bohatí podnikatelé. Těžařům pronajímají pozemky státní lesy. Jsem zvědavý, jak se tady všichni nakonec dohodnou,“ říká starosta Josef Dlabik.

Firma plánuje rozšířit lom u česko-rakouských hranic.

Firma plánuje rozšířit lom u česko-rakouských hranic.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

  • Nejčtenější

Čelní střet na Strakonicku nepřežila řidička osobního auta, její vůz vzplál

2. května 2024  18:55,  aktualizováno  3.5 8:28

Ve čtvrtek odpoledne si vyžádala dopravní nehoda na Strakonicku život. Nepřežila ji řidička v...

Policie zasáhla proti agresivnímu mladíkovi. Zaklekli ho a bili, píše svědkyně

29. dubna 2024  10:39

Na sociálních sítích se šíří video ze zákroku policistů, kteří o víkendu v Českém Krumlově...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Opilý řidič naboural šest aut. Na pumpě pak rozlil benzin a hrozil, že se zapálí

30. dubna 2024  15:50

Opilý cizinec zaměstnal v sobotu ráno prachatické policisty. Nejdřív naboural šest aut, pak na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na Prachaticku se zřítil paraglidista, na louku spadl asi ze třiceti metrů

30. dubna 2024  11:52

K nehodě paraglidisty vyjížděli v pondělí záchranáři k obci Kahov poblíž Prachatic. Muž se zřítil...

Č. Budějovice - Bohemians 2:1, efektivní domácí nasměroval k výhře Trummer

4. května 2024  17:15,  aktualizováno  19:12

Dvě střely na bránu, dva góly. Fotbalisté Českých Budějovic prokázali mimořádnou efektivitu a na...

Nová expozice v Křižíkově elektrárně v Táboře přiblíží vynálezce i Bechyňku

4. května 2024  9:35

Pocta vynálezci Františku Křižíkovi, raritní železnici Bechyňce i samotné elektřině. Tak vypadá...

V parku u sportovní haly vznikl sad, lidé si tam utrhnou jablka i hrušky

3. května 2024  15:51

Třešně, hrušně, jabloně i slivoně nově rostou v parku poblíž sportovní haly v Českých Budějovicích....

Budějovice čeká turnaj ve Švýcarsku. Zahraniční soupeři nás prověří, tvrdí kouč

3. května 2024  11:18

Šestý celek minulé sezony se začátkem května odstartoval letní přípravu. Budějovičtí hokejisté...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....