Student vyhrožoval spolužačkám. Měl u sebe nůž. (16. ledna 2023) | foto: iDNES.tv

Student s nožem vydíral spolužáky, soud ho poslal na čtyři roky do vězení

  • 8
Krajský soud v Českých Budějovicích vynesl rozsudek v případu bývalého studenta českokrumlovské uměleckoprůmyslové školy, který je obžalovaný z vydírání spolužáků ze žárlivosti. Uložil mu čtyřletý nepodmíněný trest. Rozsudek je nepravomocný.

Za vydírání hrozilo dvacetiletému mladíkovi pět až dvanáct let ve vězení. Soudce přihlédl k jeho věku a dosavadní bezúhonnosti. Ale přitížilo mu, že svým spolužákům vyhrožoval až smrtí a že to trvalo déle než rok.

Státní zástupce Petr Pokorný navrhoval trest mírně nad pěti lety vězení. Obhájce Ladislav Dusil žádal podmínku. Případ popsal jako „klukovinu z prostředí umělecké školy“.

Obžalovaný lituje toho, co udělal. Prohlásil, že to bylo z nevyzrálosti. S dívkou, kterou měl vydírat, prý chodil od základní školy. Několikrát se rozešli a pak dali znovu dohromady.

Bývalý student přiznal vinu, soud se tak ve zkráceném řízení zabýval pouze psychiatrickými znaleckými posudky. Ty měly prokázat, nakolik je jedna z vydíraných obětí poškozená na zdraví.

Podle psychiatra Maxe Kašparů trpí dívka velmi těžkou a velmi pestrou psychickou poruchou, ze které se bude dostávat roky. Následky může mít do konce života. Má strach z lidí, ze samoty, z telefonního zvonění, trpí nespavostí a sebepoškozováním. „Týrání a vyhrůžky se opakovaly jeden a tři čtvrti roku,“ připomněl Kašparů.

„Prohlašuji, že dobrovolně a bez nátlaku souhlasím s popisem skutku i právní kvalifikací. S příslušným trestem však nesouhlasím,“ uvedl na úvod prvního jednání na začátku září obžalovaný Jan H.

Podle státního zástupce Pokorného byla motivem k pokračujícímu vydírání žárlivost. Loni v září začal obžalovaný vyhrožovat o rok mladší studentce stejné školy, která se s ním rozešla.

Podle spisu ji nutil, aby se k němu vrátila. Hrozil, že ji jinak zabije, a prohlašoval, že jestli o vyhrožování někomu řekne, vyvraždí celou její rodinu.

Letos v lednu stejné vyhrůžky posílal jinému spolužákovi, o kterém se dověděl, že má s jeho bývalou partnerkou vztah. Vše vyvrcholilo, když obžalovaný přišel na vyučování s nožem, což jeho bývalá dívka okamžitě nahlásila pedagogům. Ti zavolali policii, která mladíka zadržela.