Spolužáci ve škole na nás křičeli Juden raus, vzpomíná Wintonovo dítě

  11:06
Nicholas Winton pomohl v roce 1939 z Československa uprchnout 669 dětem převážně židovského původu. Vypravoval pro ně vlaky, kterými se dostaly do Británie. V adoptivních rodinách přečkaly druhou světovou válku. V jednom takovém vlaku seděla tehdy i třináctiletá Ruth Hálová z Českého Krumlova.

Ruth Hálová je jedním z 669 dětí, které odjely v roce 1939 z Československa vlakem do Velké Británii díky Nicholasi Wintonovi. | foto: Marek Podhora, MAFRA

Ruth Hálová tvrdí, že jen z boží milosti byla zachráněna před holokaustem a přežila bez úhony tu strašlivou kapitolu života Židů. Přesto si myslí, že je už třeba přehodit výhybku.

Ruth Hálová (88 let)

Poprvé se narodila v česko-německé židovské rodině manželům Adlerových v Českém Krumlově. Podruhé, jak říká, o 13 let později, když nastoupila do jednoho z osmi vlaků spolu s dalšími 668 dětmi, které z Československa tehdy zachránil anglický burzovní úředník Nicholas Winton. Po návratu domů v roce 1945 vystudovala přírodní vědy na Karlově univerzitě, poté pracovala v laboratořích v Praze-Motole, v Karlových Varech a Ústí nad Labem. Před 33 lety se vrátila na jih Čech, od roku 2005 bydlela s druhým manželem Milanem v Holubově na Českokrumlovsku. Syn Petr (66) žije v Itálii, dcera Hana (62) spolu s ní. Má tři vnuky.

"Když se budeme pořád v tom hororu a negaci patlat, tak stejně nezabráníme tomu, kdo chce jít cestou zla, aby se na ni vydal. Měli bychom se řídit slovy rabiho Mendela Schneersona a přestat pátrat po příčině. Máme přidávat dobré myšlenky, slova a činy, aby se konečně jazýček vah přehoupl na stranu dobra. S tím naprosto souhlasím," dodává energicky šedovlasá žena, které by málokdo hádal její věk.

Se smíchem říká, že i v nejtěžších chvílích byla optimistka. "Když tady žiju, můžu mít kyselý obličej a neustále očekávat to špatné. Nebo se můžu usmívat na svět a očekávat dobré. To je moje cesta, po které jdu," vysvětluje mi ve chvíli, kdy listuji její autobiografickou knihou Jen z Boží milosti.

Pak zavzpomíná na dobu předválečného pobytu v Českém Krumlově, kdy se maminka jako vdova se dvěma dcerami musela pořádně ohánět, aby rodinu uživila. Pracovala jako sekretářka v továrně Spirových a ti jí také podali pomocnou ruku, když museli z města v roce 1938 odejít.

"Byla jsem v sekundě, když moji spolužáci křičeli Juden raus a my museli i s kamarádem Leem jako Židé opustit třídu."

Nejprve žili u babičky v Protivíně, pak maminka získala místo společnice u staré paní Spirové v Praze.

Naslouchám příběhu paní Ruth, který mne vrací do jara 1939, kdy se její maminka dozvěděla o možnosti poslat dcery do Anglie.

"Stáli jsme frontu ve Voršilské ulici, kde nám v malé kanceláři dali dotazníky, pak zase v Dittrichově na pasy. Koncem června mě maminka dovedla na nádraží. Vzpomínám, že ve vlaku bylo asi 160 dětí a jen dva dospělí. Nějaká paní mi vtiskla do ruky lahvičku s mlékem a usadila v kupé dvouletého klučíka. Mléko se při rozjetí vlaku vylilo a my ho krmili čokoládou," vybavuje si detaily z cesty, která skončila 1. července 1939 na londýnském nádraží.

Ruth Hálová je jedním z 669 dětí, které odjely v roce 1939 z Československa...

Nejhorším momentem pro ni bylo, když v noci musela rozespalé batole táhnout na loď a k tomu ještě svůj a jeho kufřík. Ta cesta tenkrát podle ní byla nekonečná.

"Nevěděli jsme, co nás čeká. Já sice chodila v Praze asi dva měsíce na angličtinu k jedné paní, co mě učila z knihy Alenka v říši divů, ale slovíčka jako králík, díra nebo hodinky mi rozhodně nestačila."

Za svůj šestiletý pobyt vystřídala několik rodin, zdokonalila své znalosti jazyka a nakonec odmaturovala na Československé státní střední škole ve Walesu. Ta byla založena v roce 1943.

"Jednou jsem šla ze školy kvůli chřipce domů. Abych měla co číst, zašla jsem ještě do knihovny a namátkou sáhla po nějaké knize. Byl to životopis Louise Pasteura. Od té doby jsem věděla, že chci studovat mikrobiologii," vzpomíná. Sen si splnila po návratu v roce 1945, kdy nastoupila na Karlovu univerzitu.

Nejkrásnější zpráva v životě

Mezitím ale musela žít i se strachem o maminku, která zůstala doma. Do roku 1942, kdy skončila s transportem v Terezíně, jí a sestře stačila napsat čtyři krátké zprávy prostřednictvím švýcarského Červeného kříže. Pak už žádné zprávy neměly.

"V květnu jsem dostala dopis od známého vojáka, který se hned s koncem války vrátil do vlasti, že v Terezíně potkal moji maminku. To byla ta nejkrásnější zpráva mého dosavadního života," říká i dnes s dojetím Ruth Hálová.

Většina jejích kamarádek ale takové štěstí neměla. Život mamince zachránil pokrevní bratranec, který se v ghettu staral o zásobování vodou. Zapřel příbuzenství a oženil se s ní, takže nemusela do transportu, který končil v koncentračním táboře.

Život Ruth, tehdy ještě Adlerové, připravil mnohé zkoušky. Vdala se za Hanuše Eisnera, který se jako Žid s rodinou zachránil v Americe. Narodil se jim syn Petr a dcera Hana. Pracovala jako klinická mikrobioložka.

"Za osm let manželství se mému muži vinou jeho chorobné žárlivosti podařilo dokázat, že jsem k němu už nic necítila. Odešla jsem, soud ale děti přiřkl manželovi, protože, jak znělo zdůvodnění, jeho matka byla členkou KSČ a moje nebyla. Nakonec od něj ke mně utekly," vzpomíná na těžké chvíle.

Deset let zůstala sama, pak na jedné vernisáži potkala o pět let mladšího houslistu Milana Hálu. Přiznává, že stačil jediný vzájemný pohled a oba věděli, že patří k sobě.

"Podařilo se nám společně prožít krásných jednačtyřicet let. Pak jsme se jednoho slunečného dne na podzim roku 2006 vydali pod Kleť na houby, kde navždy odešel z tohoto světa."

Stačili spolu žít nejen na severu Čech, ale i Českých Budějovicích a později v Českém Krumlově, kde koupili maličký dům, dochovaný ve zmínkách již z 16. století, v Rybářské ulici.

"Když tam ale v sousední restauraci měli otevřeno až do rána, sbalili jsme kufry a vybrali si za svůj domov Holubov. Je to nádherné místo k žití, kde je skvělý starosta a vstřícní lidé," libuje si žena, která díky svým znalostem angličtiny prováděla v Českém Krumlově dánskou královnu Margarethu II. či švédský královský pár.

Dnes už se věnuje hlavně své duchovní pouti, kterou jí ukázal Avatár Sai Baba v Indii. Překládá jeho knihy a přivádí do jeho ašramu ty, kteří teprve hledají cestu.

"Dávno jsem přestala věřit na náhody. Existuje vesmírný plán a ten, kdo je jeho autorem, je také jeho dramaturgem a režisérem. My jsme pouze herci na jevišti života," dodává žena, která se rozhodně neuzavírá před světem.

Ačkoliv mobilní telefon začala u sebe nosit teprve nedávno, bez problémů ovládá počítač, maluje, skládá básně a nejčastěji ji v Holubově potkáte ve společnosti dvou pejsků.

  • Nejčtenější

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Popsané zdi a špína. Chatka byla odříznutá od města, o dětech v ní nikdo nevěděl

23. dubna 2024

Popsané zdi a napůl rozbitá okna, pár matrací na spaní a jedna malá kamna s hrncem na plotně....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zaměstnanci letiště dávají výpovědi kvůli šikaně. Nezvládli tempo, řekl Kuba

25. dubna 2024  15:11

Už deset zaměstnanců společnosti Jihočeského letiště České Budějovice podalo v posledních týdnech...

Lidé křičeli, ať nám naloží víc, vzpomínaly „máničky“ na masakr v Rudolfově

23. dubna 2024  5:38

V Českých Budějovicích uspořádali akci, která připomněla, že uplynulo 50 let od brutálního zásahu...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

V bytě mám cizího muže, volal majitel strážníky. Vetřelce našli v posteli s pivem

26. dubna 2024  17:05

Neznámý návštěvník se ve čtvrtek odpoledne objevil muži v bytě na českobudějovickém sídlišti Máj....

Budějovice se samy poslaly na dno. Chyby dělají pořád stejní hráči, ví kouč

28. dubna 2024  18:09

Známý a už mnohokrát opakovaný scénář. Lehké chyby připravily českobudějovické fotbalisty o další...

Spisovatel Štifter v knize odhaluje utajená místa Novohradských hor

28. dubna 2024  9:24

Vměstnat na téměř 140 stran odlehlá a přesto zajímavá místa Novohradských hor? O to se pokusil...

Mostecké házenkářky v úvodním semifinále porazily Písek

27. dubna 2024  17:29

Mostecké házenkářky vstoupily do semifinále českého play off interligy vítězstvím. Úřadující...

Svlékl se a šel do vody. Hasič dostal cenu za záchranu řidiče z potopeného auta

27. dubna 2024  10:34

Petr Benda z Tábora získal druhé místo v anketě Hasič roku 2023. Každý den se otužuje, dbá na...

Advantage Consulting, s.r.o.
PROJEKTANT V ELEKTROTECHNICE (50-70.000 Kč)

Advantage Consulting, s.r.o.
Jihočeský kraj
nabízený plat: 50 000 - 70 000 Kč

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...