U Rožmberka by mohly vyrůst největší větrníky v Česku, rozhodne referendum

  15:26
O výstavbě tří větrných elektráren na kopcích mezi Přízeří a Vyšším Brodem rozhodnou obyvatelé Rožmberku nad Vltavou v místním referendu. Na svém posledním zasedání to odsouhlasili zastupitelé. Jednalo by se o největší stavbu svého druhu v Česku.
Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Jiří Benák, iDNES.cz

V městečku, kde žije zhruba 400 obyvatel, stavbu větrníků část lidí vítá. V okolních obcích, které pod Rožmberk nad Vltavou spadají, se proti ní bouří a referendum považují za nespravedlivé.

„Rozhodně se mi to nelíbí. Vždyť to mají být obrovské stožáry, zničí okolní krajinu. A pokud budou stát tam, kde je plánují, budeme na ně muset koukat i od nás ze zahrady,“ čílila se Kateřina Kroniková z Přízeři, v jejíž těsné blízkosti chce německá firma Meridian Nová energie své elektrárny vystavět.

„Je to dehonestace naší přírody a to ani nezmiňuji, jaký negativní vliv to bude mít na zdejší flóru a faunu. Pevně věřím, že místní lidé nejsou prodejní a projekt nepodpoří,“ zlobil se již dříve další z občanů.

Spolu s obyvateli Přízeře přišli svůj nesouhlas s výstavbou elektráren vyjádřit na rožmberské zasedání zastupitelstva také obyvatelé sousedního Malšína a přilehlých obcí. Jsou mimo rožmberský katastr, a tak se do referenda nebudou moct zapojit, přestože trojice větrníků má stát v jejich těsné blízkosti.

Názor zastupitelů se jim však změnit nepodařilo. Podle místostarosty Rožmberka Daniela Hovorky radnice chápe jejich situaci i to, že s referendem nejsou plně spokojení. Přesto ho ale považuje za nejlepší způsob, jak se ve městě obeznámit s veřejnými míněním.

„Naštěstí jsme velice malý správní obvod a dá se říct, že se tu všichni znají. Věřím proto, že odpůrci i příznivci projektu z menších obcí dostanou možnost veřejnost dostatečně seznámit se svými argumenty. To se týká i zdejších mladých lidí, kteří už mají na věc názor, ale zatím nemají volební právo. Na prosazování svých názorů teď mají půl roku, je jen na nich, jak ten čas využijí,“ vybídl občany Hovorka.

Doplnil pak, že se jedná o první referendum, které budou ve městě pořádat. Zastupitelé proto nechali starostovi dostatek času na řádné nastudování problematiky, aby mohl vše pečlivě připravit a samotné hlasování se obešlo bez jakýchkoliv komplikací.

„Mezní termín pro konání referenda jsme stanovili na 1. března 2024, ale věřím, že vše stihneme zorganizovat rychleji,“ vysvětlil starosta Bohuslav Čtveráček.

„Pokrok nejde zastavit“

Obyvatelé Rožmberka, které MF DNES oslovila, se shodují, že se jedná o veřejně prospěšnou stavbu, jejíž výhody převyšují zásah do okolní krajiny. „O referendu jsem slyšela, ale ještě nevím, jestli tam půjdu. Určitě bych hlasovala pro výstavbu. Energie je třeba a neobjeví se tu sama od sebe. Musíme ji někde vyrábět a tohle mi přijde jako správný způsob,“ myslí si Kristýna Appele.

„Osobně se na referendum chystám a výstavbu větrníků nejspíše podpořím. Vím, že je to potřeba, a přijde mi to lepší než elektrárny na jiná paliva. Navíc nám to tady nijak nebude překážet. Skoro to neuvidíme a hluk nám tu taky nehrozí. V okolních vesnicích je situace asi trochu jiná, a tak chápu i jejich rozhořčení, ale pozitiva podle mě převažují,“ řekla další z obyvatelek.

Další oslovený má jasno už teď. „Je to tady samý hlupák. Oni si snad myslí, že žijeme v době kamenné. Určitě budu hlasovat pro výstavbu, takový je prostě pokrok a ten nejde zastavit. Odpůrci by se měli podívat do sousedních zemí, tam takových elektráren stojí stovky a nikoho to neobtěžuje. Argumentují tím, že jim to zkazí výhled z okna. No, co je to za nesmysl. Vždyť to pomůže nám všem,“ rozčílil se.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

Trojice větrných elektráren má být zatím nejvyšší v celé republice. Jejich vrtule se budou otáčet až ve výšce 250 metrů a turbíny budou mít výkon 6,2 megawattu. Každá bude schopná energií napájet až pět a půl tisíce domácností. Na oplátku za povolení výstavby firma nabízí Rožmberku finanční kompenzaci.

„Jsme připravení dát městu jednorázovou kompenzaci jeden milion korun po spuštění každé z turbín. Dále bude dostávat milion ročně po celou dvacetiletou dobu provozu elektráren. Také nabízíme pomoc s financováním místních spolků a organizací. Celkem občanům a obci přispějeme přes 45 milionů,“ shrnul nabídku zástupce firmy Josef Urbich. Dodal, že celková investice firmy by činila 800 milionů.

Podle starosty ale ani kladný výsledek referenda neznamená, že firma Meridian v lokalitě svůj záměr uskuteční. „Referendum odpoví na otázku, zda lidé souhlasí s výstavbou elektráren, není ale vázané na konkrétní místo ani investora. Pokud se lidé rozhodnou, že s výstavbou souhlasí, může se město začít zaobírat hledáním investora, který nabídne nejvýhodnější podmínky spolupráce,“ naznačil Čtveráček.

  • Nejčtenější

Uznávaný astronom se mění v šíleného vědce. Lidi teď z hvězdárny vyhazujeme, směje se

14. června 2024

Premium Miloš Tichý z českobudějovické hvězdárny natáčí zábavná krátká videa na sociální sítě, která mají...

Fotbalisté Dynama zvažují, že nezahájí přípravu, pokud nedostanou výplaty

18. června 2024  11:08

Napjatá situace v českobudějovickém Dynamu trvá. Hráči stále nemají výplaty, a tak zvažují, že by...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Horváth Budějovice trénovat nebude. Nedohodli jsme se, potvrdil kouč

17. června 2024  11:32

Pavel Horváth realizační tým budějovických fotbalistů nerozšíří. Bývalý úspěšný záložník a...

V Kovosvitu nedostává výplaty ani divize Management. Také chtějí skončit

18. června 2024  15:23

Většina zaměstnanců divize Machine Tools společnosti Kovosvit MAS ze Sezimova Ústí na Táborsku dala...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Druhá sezona budějovického letiště je v plném proudu, nejvíc láká Turecko

13. června 2024  9:16

Přílety na Letiště České Budějovice stále lákají, stovky lidí vyhlížejí stroje blížící se od...

Krumlov se vrací do dob Rožmberků. Oslaví významná výročí i slunovrat

20. června 2024  15:22

Kejklíři, šermíři, renesanční a gotické průvody, historický trh nebo ukázky dobových řemesel. Od...

Vytíženou třídu v Budějovicích zavřou hned na dvou místech, čekají se kolony

20. června 2024  11:53

Velká část rozbité Rudolfovské třídy v Českých Budějovicích dostane nový asfalt. Oprava ale bude...

Budějovický záložník Suchan řeší možný přestup, láká ho hrát o evropské poháry

20. června 2024  11:36

V budějovickém týmu patří mezi nejvýraznější muže a to na hřišti i v kabině. Na jaře to potvrdil...

Oheň dětské olympiády zažehne Adamczyková, hry otevře velká show u Vltavy

20. června 2024  9:27

V Českých Budějovicích začne v neděli olympiáda dětí a mládeže. Sportovat se bude i v Hluboké nad...

Objemné plenky mohou způsobit horší paměť
Objemné plenky mohou způsobit horší paměť

Není asi velkým překvapením, že dostatek vhodného pohybu je pro správný vývoj miminka naprosto zásadní. Jen málokdo si ale dokáže představit, co...

Putine, běž do prd*le, zahlásil na koncertě Rod Stewart. Němci zpěváka vypískali

S překvapivou vlnou nevole se na svém nedělním koncertu v Lipsku setkal rockový král Rod Stewart. Během vystoupení se...

Skandál kolem morbidně obézní Miss Alabama. Co se ztratilo mezi řádky

Sociální sítě počátkem června rozvášnila obézní plus size modelka Sara Millikenová oceněná titulem Miss Alabama 2024....

Ostuda bratrů Bendigů v AZ-kvízu. Jan se vymlouval na trému z Mareše

Ve speciálním díle AZ-kvízu s názvem ČT art kvíz se proti sobě utkali bratři Jan a Marsell Bendigovi. V soutěži se jim...

Tvrz koupil za 76 tisíc a daroval ji manželce. Pak ruinu 20 let opravoval

Pavel David zahlédl v dubnu roku 2003 v novinách inzerát: „Prodám tvrz za 76 000 Kč.“ Ještě ten den si jel zříceninu...

Survivor 2024 má vítěze, ten si kromě titulu odnáší i výhru 2,5 milionu korun

Na platformě Voyo mohli diváci v úterý večer sledovat napínavé finále reality show Survivor Česko & Slovensko. Na Nově...