Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Přijímačky byly těžší, ale adekvátní, míní ředitelé jihočeských škol

  9:17
Deváťáci z extrémně silného ročníku už vědí, zda se dostali na svou vysněnou školu. U některých z nich jsou ale stále vidět dopady distanční výuky. Ředitelé škol si navíc všímají značných rozdílů mezi dětmi.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

První velký krok mají za sebou všichni deváťáci, kteří se hlásili na střední školy – poslední dubnový týden skládali jednotné přijímací zkoušky. Letos jich bylo nejvíce za posledních 29 let, což se na některých středních školách projevilo větším zájmem.

Ani tak se ale nedá říci, že by si školy mohly mezi nimi snáze vybírat talentované žáky. Podle některých jihočeských ředitelů se totiž na úrovni uchazečů projevily dozvuky distanční výuky způsobené koronavirovou pandemií.

Například v Centru odborné přípravy (COP) v Sezimově Ústí na Táborsku měli oproti loňskému školnímu roku propad výsledků v průměru asi o deset bodů. „Není to až taková katastrofa, ale i tak je to výrazný skok. Podle mě se u deváťáků ukazuje, že je distanční výuka postihla v šesté a sedmé třídě, tudíž mohli hůře zvládat přechod z prvního na druhý stupeň. Tehdy probírali základy pro letošní přijímačky, tím pádem jim to mohlo chybět,“ myslí si ředitelka školy Lenka Hrušková.

Sama si všímá, že rozdíly mezi žáky se liší podle jednotlivých oborů, které si deváťáci vybírají. Například na IT berou děti s maximálně pár dvojkami. „Máme tam také převis zájemců pět ku jedné. U klasických maturitních oborů je to ale trochu volnější, tam mají šanci i děti, které měly na základní škole nějakou tu trojku,“ doplňuje Hrušková.

V jiné pozici ale letos byla gymnázia, která se musela potýkat se zmatky ohledně informací týkajících se velkého zájmu. Ten postihl především Prahu a Středočeský kraj. Dopady měly i na jihu Čech, kde rodiče nadaných žáků zvažovali podání přihlášky.

„U nás rozhodně žádný přetlak nebyl a spousta rodičů se nás ptala, jestli vůbec má smysl k nám děti hlásit. Trochu se bojím, že jsme kvůli tomu mohli přijít o některé talenty. Někteří žáci kvůli této hysterii volili raději učební obory, kde měli místo víceméně jisté,“ podotýká ředitelka jindřichohradeckého Gymnázia Vítězslava Nováka Lenka Vetýšková.

Všichni ředitelé středních i základních škol, které MF DNES oslovila, se také shodují, že náročnost testů u jednotné přijímací zkoušky byla pro letošní rok dobře vyvážená.

„Také se u nich ukázala rozevřenost nůžek mezi dětmi. Na druhou stranu přijímačky asi jednoduché být nemají. Možná je to letos ale i kvůli tomu, že se na střední školy hlásilo o něco více dětí kvůli silnému populačnímu ročníku. Bylo zkrátka třeba vyselektovat nadanější žáky, což snad svůj účel splnilo,“ říká ředitel ZŠ Smetanova ve Vimperku na Prachaticku Vladan Pokorný.

Školy spolupracují s firmami

Spousta základních škol pak pro žáky v pocovidových letech připravuje doučování z předmětů, kde se distanční výuka projevila nejvíce. Například na písecké ZŠ Edvarda Beneše kantoři jen loni odučili individuálně okolo 1 300 hodin navíc.

„Je to samozřejmě suma na celou školu a počítají se do nich také děti cizinců, ale také tam spadají nadaní a talentovaní žáci, kteří těchto hodin hojně využívali. Kromě toho měli deváťáci rovněž speciální hodiny českého jazyka a matematiky. Přípravě na přijímací zkoušky se ale věnovali i v běžných vyučovacích hodinách,“ vysvětluje ředitel školy Filip Rádr.

S významnou částí jihočeských středních škol také spolupracují velké firmy, které si s trochou nadsázky vychovávají budoucí pracovníky, jichž mají obecně nedostatek. Ani rekordní počet deváťáků ale podle manažerů některých firem nemusí nutně znamenat, že se podaří v horizontu několika let s nepříznivou situací na pracovištích pohnout k lepšímu.

„Spolupracujeme se školami ve Velešíně, Kaplici i v Budějovicích. Poslední roky otevírají spoustu IT oborů, jenže žáci si často myslí, že je to práce fyzicky odtržená od firemního prostředí s dobrou mzdou a v čisté kanceláři. Hodně narážíme právě na nesmyslná očekávání mladých absolventů nebo praktikantů,“ popisuje své zkušenosti jednatel strojírenské společnosti Dittrich & Greipl z Kaplice Josef Matheisl.

Obecně dnes mají společnosti problém shánět technicky zdatné absolventy, na něž bude spolehnutí. Aktuální zájem o vzdělání tohoto typu ale dává firmám naději, že by se situace mohla v dohledné době zlepšit.

„Je to velmi podobné jako loni, kdy jsme měli u přijímaček obrovské množství dětí. Letos jich bylo dokonce ještě o trochu více,“ potvrzuje trend ředitelka Hrušková ze sezimoústeckého COP.

  • Nejčtenější

Syny mlátil, dcery znásilňoval. Po zabití tyranského mlynáře nikdo neuronil slzu

26. května 2024

Premium Mlynářský syn už nemohl vydržet kruté zacházení svého otce s mladšími sourozenci a po krátké...

Hromadné propouštění v Zetoru. Z 300 zaměstnanců skončí víc než polovina

23. května 2024  10:22

Brněnský výrobce traktorů Zetor Tractors propustí ke konci července 160 lidí, tedy víc než polovinu...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Pardubice mají klid, Zlín po prohře zůstává na dně. Rozhodne poslední kolo

19. května 2024  16:29,  aktualizováno  20:13

O přímém sestupujícím z Fortuna ligy se rozhodne v závěrečném dějství nadstavbové části. Nejhorší...

Prodavač si ve stánku zapojil svůj terminál, řeznictví okradl o sedm milionů

21. května 2024  14:29

Mezi milionáře se svojí zlodějskou pílí vypracoval muž z Tachova, který podle policie...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Boháčům z Budějovicka prodávali kadeřníci kokain ve velkém, vozili ho z Prahy

20. května 2024  14:56

Kriminalisté zadrželi tři muže, kteří distribuovali kokain z Prahy do Českých Budějovic, kde ho...

Syny mlátil, dcery znásilňoval. Po zabití tyranského mlynáře nikdo neuronil slzu

26. května 2024

Premium Mlynářský syn už nemohl vydržet kruté zacházení svého otce s mladšími sourozenci a po krátké...

Bellarie změnila při rekonstrukci barvu, teď ji po letech znovu otevřou lidem

26. května 2024  9:15

Rokokový letohrádek Bellarie v zámecké zahradě v Českém Krumlově změnil barvu. Po náročné...

Zdaleka nejsme zachránění, shodují se karvinský Ciupa a budějovický Králik

25. května 2024  21:43

Na barážových příčkách se po výhře fotbalistů MFK Karviná nad Dynamem České Budějovice 1:0 udržela...

Karviná - České Budějovice 1:0, rozhodl Budinský, oba týmy jdou do baráže

25. května 2024  20:07

Karvinští fotbalisté do baráže o účast v příštím ročníku první ligy půjdou v dobré náladě. V...

Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA
Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA

Kosmetiku Mádara určitě od nás už znáte – potkat jste je mohli veletrhu FOR KIDS v Praze nebo také v nedávném v uživatelském testování, kde jsme...

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...