Malíř Egon Schiele pobýval v Českém Krumlově od května do začátku srpna roku...

Malíř Egon Schiele pobýval v Českém Krumlově od května do začátku srpna roku 1911. S mladou kráskou Wally Neuzilovou žili v zahradním domku nad řekou Vltavou. | foto: Marek Podhora, MAFRA

Jižní meandr v Krumlově nabízí procházku po terasách u Schieleho domku

  • 0
Pokud patříte k lidem, které nebaví proplétat se v centru Českého Krumlova davem turistů, kuste si projít obnovenou trasu z parku kolem Vltavy k synagoze. Zanedbané území město proměnilo za 89 milionů korun na unikátní relaxační prostor.

Jižní meandr leží zdánlivě stranou od známých a turisticky hojně využívaných spojnic středověkého centra Českého Krumlova. Na poměrně malé ploše zvolna zastavované od 16. století však soustřeďuje několik významných památek, které sehrály zásadní roli v životě města především v závěru 19. a v první polovině 20. století.

„Jedná se o Fotoatelier Seidel, židovskou synagogu, zahradní domek, kde žil a tvořil Egon Schiele, a území městského parku. Revitalizací jižního meandru tak dochází k oživení dávno zapomenutých zákoutí Českého Krumlova a příběhů zdejších památek,“ uvedla mluvčí krumlovské radnice Petra Nestávalová.

Komplexní proměna území, kterou radnice provedla spolu s městskou obchodní společností Českokrumlovský rozvojový fond, si během 15 let vyžádala náklady ve výši 89 milionů korun. Z toho 51 milionů korun pokryly dotace ze státního rozpočtu a Evropské unie.

Krumlovští začali celý projekt, kterému muselo nakonec ustoupit celkem 16 nevhodných staveb a s dalšími majiteli domů i pozemků město vedlo často velmi zdlouhavá a komplikovaná jednání, připravovat už v roce 2001. Práce na projektu však přerušily a zbrzdily o rok později ničivé povodně.

Městu se však přesto podařilo postupně vylepšit městský park, vybudovat Růžovou zahradu, Museum Fotoatelier Seidel, zachránit synagogu a obnovit zahradní domek, v němž je Egon Schiele Ateliér i impozantní areál kamenných teras Na Střelnici, které domek obklopují. Všechny citlivě zmodernizované památky i jejich okolí jsou otevřené pro návštěvníky.

„Projekt jižního meandru přináší především úplně nový prostor, který je protikladem přetíženému centru. Je to krásný relaxační prostor s bohatou kulturní nabídkou a určitě stojí za to ho navštívit,“ řekl Miroslav Reitinger, ředitel Českokrumlovského rozvojového fondu.

Právě tato městská společnost se o obnovu území jižního meandru nejvíc zasloužila. Podle Reitingera bylo na dlouhodobém projektu nejtěžší nenechat se odradit a vydržet u toho celých 15 let.

„A nebát se dojít k cíli, přestože byl občas daleko. Složité bylo třeba odkoupení zahradního domku Egona Schieleho. Těžký byl i nákup souboru movitých a nemovitých věcí dnešního Musea Fotoatelier Seidel. Ale i vykoupení šestnácti drobných nemovitostí u řeky, kde dneska stojí parkoviště, byl obrovský kus práce,“ připomněl Reitinger.

Krumlovský starosta Dalibor Carda si libuje, že po dlouhých desetiletích se podařilo městu postupně z celé oblasti setřít ponurý ráz úpadku a periferie a vrátit jí původní lesk. V kontrastu se středověkým a renesančním centrem nabízí území jižního meandru klidnou až relaxační atmosféru.

„V obnově tohoto území ještě pokračujeme. Nádherné terasy Na Střelnici, za které patří velký obdiv a pochvala krumlovským kameníkům, se snažíme napojit na dům dětí a mládeže, kde byly terasy také v havarijním stavu,“ objasnil Carda.

Starosta upřesnil, že poslední opěrná zeď bude upravena tak, aby se dalo projít od synagogy ne přes Růžovou zahradu, ale přímo k domku Egona Schieleho na horní terasy, které budou přes den pro návštěvníky otevřené.


Den otevřených dveří letiště Náměšť

Ve středu 1. května se na letišti Náměšť poprvé veřejnosti představí nové vrtulníky AH-1Z Viper a UH-1Y Venom. K vidění bude další letecká i pozemní technika.

Mohlo by se hodit