Kavárnu v Budějovicích musí nechat zavřenou, tak doma šije roušky

  • 1
Michala Korbelová ze Zlivi na Českobudějovicku by za normálních okolností obsluhovala hosty své kavárny na náměstí v Českých Budějovicích. Poté, co ji po vládním opatření kvůli šíření koronaviru musela zavřít, pustila se do šití ochranných roušek, aby pomohla ostatním.

„Sestra mi poslala odkaz, že v jedné nemocnici shánějí roušky. V tu chvíli mě napadlo, že bych nějaké mohla ušít. Umím to, stroj doma mám a šiju pro děti. Látky mi zbylo více, tak jsem si zkusila střih a začala vyrábět,“ říká 34letá kavárnice.

Roušky nabídne zájemcům, kteří je využijí v zaměstnání nebo jen pro cestu na nákup. Když v neděli sdílela na sociální sítě, že roušky šije, ihned se jí začali ozývat lidé z okolí, že o ně mají zájem. Pomáhají i manžel a kamarádka, kteří materiál stříhají.

Podle Korbelové není samotné ušití roušky složité. Náročnější je samotná příprava. Potřebuje, aby šňůrky, kterými se rouška připevní na obličej, byly ze stoprocentní bavlny a pomůcka se tak dala sterilizovat.

Takové šňůrky však doma nemá a nemůže je nikde nakoupit, proto si z bavlny stříhá proužky, které do roušek zažehluje a všívá. Stříhání a zažehlování je to nejsložitější, samotné šití Michale Korbelové zabere jen něco přes pět minut.

Praha zakáže vstup do MHD bez zakrytého nosu a úst

„Určitě pak není dobré mít ji na sobě dlouho. Ale když jdete třeba rychle nakoupit, tak postačí. Člověk by ji měl nosit nejdéle hodinu. Jakmile začne být vlhká, viry se přes ni snáze dostanou,“ upozorňuje. Doma pak stačí roušku vyvařit v hrnci nebo vyprat na co nejvyšší teplotu, pak ji nechat osušit a je znovu připravená k použití.

16. března 2020

Podle Michaly Korbelové by lidé v této situaci, když už potřebují vyjít ven, měli roušky nosit. „Je to hlavně ochrana pro okolí. I kdyby někdo nebyl nakažen přímo koronavirem, neměl by svým kašláním nakazit a oslabit imunitu dalších lidí,“ uvědomuje si.

Lidé vybízejí k rouškám na veřejnosti, nabízejí pomoc

Zatím plánuje, že za tři dny našije až dvě stovky roušek. „Nikdy jsem tolik a takovou rychlostí nešila, ale věřím, že to s pomocí manžela a kamarádky všechno zvládnu,“ přiznává s úsměvem Korbelová.

Není sama. Do pomoci se pustili i další. Na profilech sociálních sítí nabízejí šití někteří obyvatelé i firmy.